marți, 29 noiembrie 2011

Quills


Genul: Drama
Durata: 130 minute
Regia: Philip Kaufman
Ţara: Marea Britanie, S.U.A
Limba: Engleza
Audienţa: N-15
In rolurile principale:  Kate Winslet, Michael Caine, Geoffrey Rush, Joaquin Phoenix

Actiunea are loc in Franta secolului 18 la azilul de nebuni Chareton. In timp ce Napoleon isi exercita puterea asupra noului imperiu, preotul Abbe, care se ocupa cu tratarea pacientilor, le sugereaza sa-si inabuse frustrarile prin arta. Printre oaspetii obisnuiti se afla Marchizul de Sade, inchis aici din cauza manuscriselor sale despre perversiuni si carnalitate. Spre deosebire de alti oameni alati acolo, marchizul sta intr-un lux complet; printre averiile sale se numara si calimare de cerneala, hartie din belsug si pene prin care poate sa-si continue munca indiferent de conditii. Madeleine, o tanara angajata la azil, reuseste sa-i furnizeze unui editor romanele interzise. Spre nefericirea lui Abbe, asa ajung ca lucrarile sale sa fie recunoscute in toata tara.

Din recomandarea puterii, doctorul Royer-Collard ajunge la azil unde ordoana ca marchizului sa-i fie confiscate lucrariile, hartiile si pana. Din cauza interdictiilor, Sade este acum si mai tentat sa incalce reguliile sa creeze, si sa excite. Ajunge sa foloseasca oase de pui si propiul sange pentru a scrie.

Doctorul, in ipocrizia sa, se casatoreste cu o fata de 16 ani, ramasa orfana, ce a crescut intr-o manastire. Drept raspuns pentru nunta, la azil se organizeaza o piesa de teatru tip satira. Chiar daca castelul in care ea este intemnitata are pocale de cristal si matase din cel mai fina, covare de Prusia, locul in care este obligata sa traiasca ramane o inchisoare. Spre nebunia sotului, ea ajunge sa citeasca povestirile erotice ale Marchizului de Sade.

Pervesiuniile sale ajung iubite in tot imperiul ori, spre ipocrizia unora sa fie respinse.

Avem si un triungi amoros, preotul este indragostit de Madeleine iar ea l-a rapus si pe marchiz.

Asa cum a fost si gandit, Quills este un film care se potriveste si intrebarilor cotidiane, pana unde ar trebui sa permitem libertatea, ori ce este ea cu adevarat? Care este limita expresivitatii artistice?

Mi-a placut pentru ca te ravaseste, iti schimba starea de spirit. Fiecare personaj iti dezvaluie un sentiment, fiecare este simbolul unui persnaj tip de care aflam in cotidian. Sotia doctorului nu ramane asa de prostuta cum s-ar astepta unii, evolueaza si capata curaj tocmai prin scrierile dusmanului. Madeleina invata sa scrie si sa citeasca de la preot, acest lucru chiar pricenuindu-i distrugerea. Implicarea emotionala a preotului Abbe in toate aceste afaceri ii provoaca nebunia iar marchizul moare din sentimentul de iubire. Supravietuitorul este doctorul, tipul de om politic fara scrupule care se adapteaza dupa cum bate vantul.

Un alt argument pentru a vedea acest film este ca intruchipeaza perfect viata Marchizului de Sade, al carui nume inseamna chiar sadism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu