luni, 14 noiembrie 2011

Legenda Marelui Inchizitor

Piesa: Legenda Marelui Inchizitor de F.M.Dostoievski, fragment din fratii Karamazov
Teatrul National Bucuresti
Sala: Atelier
Regia: Radu Penciulescu
Distributia: Marele Inchizitor: Victor Rebengiuc
Copilul: Laurentiu Lungu

Piesa constituie un dialog intre Marele Inchizitor si Iisus. Putem spune ca este un monolog defapt, incat el este un om iar divinitatea nu raspunde.

Subiectul cuprinde intrebari, si analize, acuze adresate lui Iisus. Acesta este acuzat ca nu l-a ascultat pe diavolul in desert, ca ne ofera prea multa libertate si iubire, cand omul are nevoie de hrana. Este acuzat ca nu L-a interesat binele omenirii, ca ne-a iubit prea mult, ca ne-a supraapreciat, si astfel a fost egoist. Il ameninta ca-L va arde pe rug, pentru ca nu are voie sa mearga printre noi, oamenii, nu are voie sa ne ,,tulbure" prin prezenta sa. Nu vrem sa stim ca dupa moarte nu mai urmeaza nimic, ci doar frigul sicriului, noi avem nevoie de ordine, sa ni se spuna ce sa facem. Propune ,,fericirea universala" (telul totalitar), spunand ca omul nu are nevoie de cunostiinta, un stomac plin este tot ce-i trebuie. Libertatea de a alege, fericirea duc la foamete si razboaie. Spectacolul ne reaminteste ca nu ne putem lasa pe mana unui mare inchizitor, indiferent de cat de intelept ar fi, raspunsul la toate intrebariile se afla in contiinta noastra.

Piesa este relativ scurta, dureaza doar o ora, este la obiect, mie mi s-a parut frumoasa, de altfel actorul este inegalabil iar scriitorul este celebru. De altfel, intreaga piesa te pune pe ganduri, iesi din sala multumit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu