marți, 29 noiembrie 2011

Anonymus

Genul:  Drama, Istoric
Durata:  130 minute
Regia: Roland Emmerich
Ţara: Marea Britanie, Germania
Limba: Engleza
Audienţa: A.P.-12
In rolurile principale: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, David Thewlis, Xavier Samuel, Jamie Campbell

O intrebare pe care multi si-au mai pus-o de-alungul timpului este spusa: a fost William Shakspeare autorul operelor consternate? Motivul indoielilor este ca in familia lui Shakespeare tatal a fost analfabet iar copii la fel. In testamentul sau nici un manuscris n-a fost pomenit. Defapt, n-a fost gasit nici un act semnat de Shakspere.


Scena filmului incepe cand la un teatru, un om nenumit urca pe scena sprea prezenta povestea controversata in care William Shaspeare nu si-a scris piesele. Ideea de baza la aceste conspiratii este ca nobilii nu aveau, spre binele pozitiei sociale, voie sa compuna. De asemenea, este sugerat ca nici un om din clasa de mijloc nu ar fi fost  in stare sa creeze asa lucrari.

Filmul evoca vremuriel medievale ale Londrei ce pentru noi par a fi atat de indepartate pe cat sunt si extraterestrii.  Actiunea are loc pe vremea lui Shakspeare, pe timpul Elisabetei I. Avem astfel o Londra cenusie, plina de cladiri gotice, intriga, complot si oamenii de la baza piramidei sociale ce se lasa inlantuiti in mreajmele lui Shakespeare. Defapt, de aici puterea penitei devine putere politica, si ne indreptam catre povestea ascensiunii la tronul Angliei.


Despre film ce pot spune este ca avem multe personaje, firele actiunii sunt destul incurcate, franturi de timp amestecate ce se unesc intr-un final decisiv.

Ce este de observat e ca in aceasta evocare vizuala a timpurilor si a locurilor ceea ce ne place in final cel mai mult sunt chiar piesele lui Shakespeare. Alt lucru este ca viziunea din Anonymous asupra Elisabetei I este una de curva. Copii Elisabetei se regasesc peste tot, este usor influentabila si nu pare ca ea controleaza cu adevarat tara. De retinut este ca istoria ne-o prezinta pe Elisabeta I a Angliei ca unul dintre cei mai mari monahi, iar aceste parti negative nu sunt pentru umanizarea personajului, ci constau in singurele trasaturi ale sale.

Desi unor persoane s-ar putea sa li se para ca filmul consta intr-o speculatie prea mare, mie mi-a placut cum au reusit sa combine atatea personaltati istorice si atatea fapte, facandu-ma sa realizez ca ceea ce stim despre trecut este interpretabil.

Distributia mi-a placut, costumele sunt bune (nu excelente), decorul este minunat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu