sâmbătă, 31 decembrie 2011

Fata cu dragon tatuat/ The girl with the dragon tattoo

Genul: Actiune
Durata: 158 minute
Regia: David Fincher
Limba: Engleza
Audienţa: IM-18
In rolurile principale: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer


Desi nu am vazut celelalte filme dupa aceeasi trilologie, desi nu am citit cartile, si desi am auzit ca finalul a fost diferit fata de cel prevazut in carte, sunt sigura ca o varianta mai buna de atat nu era posibila. Si cand un film iti place atat de mult, iti vine greu sa-te dezvalui si sa spui exact de ce, mai ales ca nici eu nu-mi dau seama exact. Printre altele, Fata cu dragon tatuat aduce un pic cu Pielea in care traiesc, prin impactul emotional asupra publicului, mai ales atunci cand cel care vine la film nu are nici o idee despre ce urmeaza sa vada.

Actiunea se contureaza in jurul disparitiei unei fete (Hariet Vanger) care a disparut fara sa lase nici o urma. Defapt, este suspectat ca disparitia fetei a fost cauzata de o crima, iar cadavrul a fost prea bine ascuns pentru politie. Insa, toate acestea s-au intamplat de mai bine de 40 de ani. Unchiul Harietei il angajeaza pe Mikael Blomkvist (Daniel Craig) sa afla ce s-a intamplat cu adevarat. El (unchiul) are motive sa creada ca moartea fetei are legatura cu afacerile sale, el fiind detinatorul unei mari companii. Astfel, suspectii sunt redusi la membrii familei. Intrebarea este: care dintre ei este vinovatul? Aici intervine  Lisbeth Salander (Rooney Mara), noul asistent al lui Mikael.

Am incercat sa nu dezvalui prea multe asupra faptelor si asupra descoperirii personajelor, insa desigur, daca ati citit cartile, este inutil.

Acesta este ultimul film al anului 2011 pe care-l comentez aici, si deasemenea, cred ca este cel mai frumos pe care l-am vazut dupa o buna perioada.

Cartea dupa care filmul a fost facut: Barbati care urasc femeile

Un comentariu: