luni, 26 decembrie 2011

Solar

Solar de Ian McEwan, editura
Polirom, 396 pagini, pret aprox. 30
lei
Michael Beard este un fizician englez, gras si pitic, care se afla la a cincea sa casnicie si aceasta in pragul extintiei. Laureat Nobel de pe vremea cand avea ambitii inalte, acum traieste, fara sa-i fie constiinta patata, de pe urma reputatiei sale, tine prelegeri, calatoreste cu avionul, toate acestea pe banii altora. Desi pana in momentul respectiv el fusese cel descoperit in relatii cu alte femei, si chiar daca si-n casnicia respectiva isi inselase sotia de mai multe ori, prin ipocrizia sa este foarte surprins si vadit insultat ca si Patrice, nevasta-sa, are un amant. Cand tanarul moare in casa sa, Beard reuseste sa masluiasca lucrurile astfel incat sa para ca celalalt amant al sotiei l-a omarat pe acesta, rezolvandu-si astfel viata atat din punct de vedere personal, cat si profesional.


Il ador pe Michael Beard! Probabil dintre toate personajele de care am dat pana acum, este preferatul meu, tocmai pentru ca este atat de ingrozitor, iar punctele sale de vedere mai mult de cat curioase, moralitatea practic inexistenta.

O sa razi, ori cel putin o sa fi cu zambetul pe buze pe tot parcursul lecturii, caci amestecul dintre un personaj principal oribil si modul ironic, inteligent in care cartea este scrisa este absolut delicioasa! In plus fata de toate acestea, autorul iti descrie cu gandeste Beard, cum savureaza mancarea, modul egoist in care se gandeste la femei, la planeta si la alti oameni.

Solar este scris foarte frumos, normal, mi-a placut; Ian McEwan aduce un aer proaspat, actiunea este ingenioasa, in concluzie, este o carte ,,adevarata", pe care o recomand. Nu-i asa ca pana si coperta este frumoasa?

Am vazut o recenzie foarte draguta pe chestii livresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu