sâmbătă, 31 decembrie 2011

Durabila iubire

Durabila iubire de Ian McEwan,
editura Polirom, 304 pagini, pret
aprox. 30 lei
Joe Rose, personajul principal, cade victima unei obsesii, declansate de prabusirea unui balon cu aer, ce a cauzat la randul moartea unui om. Astfel, sunt martorii nefericitului incident ce va lasa, fara urme de indoaiala, cicatrici asupra psihicului. Jed Parry, unul dintre martori si in acelasi timp participant la actiune, se simte legat prin drama respectiva de Joe, dand nastere unei iubiri bolnavicioase, neimpartasite, ce devine o obsesie. Intr-un fel curios, aceasta iubire se impleteste cu dorinta de a-si aduce persoana iubita pe calea religiei, fiind convins ca dorinta sa este identica cu cea al lui Dumnezeu. Problemele apar cand Parry il suna pe Joe in mijlocul noptii pentru a-i marturisi iubirea sa, cand incepe sa-l urmareasca oriunde se duce si, mai ales, atunci cand incepe sa primeasca 3-4 scrisori de dragoste pe saptamana. Spre disperarea victimei, sotia sa se indoieste de insusi existenta lui Parry.

Scrisa de Ian McEwan, autor de care eu insami ma simt din ce in ce mai dependenta, nu se putea sa fie un esec, ori o poveste care deriveaza de la tema propusa.Mi-a placut, pot sa spun ca finalul te pune in fata unei realitati logice, si simultan, socante.  Alt lucru, care mi se pare ca stabileste caracterul acestui roman, este ca pe parcursul actiunii, sunt puse in ordine si observatiile asupra naturii umane de catre narator (Joe), dar in final, reiese o imagine mult mai complexa asupra celor citite decat este prezenta in mod direct prin cuvinte.

Pe alocuri este amuzant, pericolul la care Joe este supus mi-a facut inima sa stea in loc, ca apoi sa degust cu satisfactie observatiile sale inteligente, ori ce alegeri face cand are in fata sa violenta.

Pe de-antregul este frumos scrisa, o recomand, am constientizat talentul autorului care, cred, trece peste linia normalitatii; mai departe in agenda: Amsterdam, o carticica de numai 15 lei. Si acestea fiind spuse, aceasta a fost ultima carte a anului 2011...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu