vineri, 2 decembrie 2011

Romeo si Julieta

Dupa atata timp in care am auzit de Rome si Julieta, am zis ca e timpul sa ma avant si eu in aceasta lectura.

Firul narativ: In Verona, traiesc două familii de nobili care se  dusmanesc de moarte: Montague şi Capulet. La un bal dat de familia Capulet, Julieta il intalneste pe Romeo, oaspete neinvitat din familia rivala. Fiind indragostiti, se duc la calugarul Laurence care-i casatoreste fara stirea nimanui. Din pacate, Romeo trebuie sa plece din Verona, este exilat ca pedeaspa a omorarii lui Tybalt, varul Julietei. Intre timp ducele Capulet o logodeste pe Julieta cu Paris. Cei doi trebuie sa se casatoreasca in termen de cateva zile. Nestiind ce sa faca, Julieta se duce la calugarul Laurence. Acesta ii da o bautura pe care, odata ingitita te afunzi intr-un somn inselator, ce-i va face pe ceilalti sa o considere moarta. Cu speranta ca va fi depusa in cavoul familiei de unde Romeo o va salva, Juleta bea otrava. Din cauza ciumei Romeo nu afla de planul Julietei, si ca toti ceilalti o considera moarta. Se duce la mormant, unde in fata trpului neinsufletit al Julietei se sinucide. Cand se trezeste din somn cu Romeo in bratele sale, Julieta se hotaraste sa-si ia si ea viata. Cele doua familii afla de Romeo si Julieta, tragedia celor doi aducand impacarea famililor.


Lumina esre asociata cu frumusete si iubire, intunericului, a urii si a mortii. Lumina iubirii julietei si lui Romeo este ca o lumina in intuneric, iubirea dintre doi copii a caselor Mont. si C., in contrast cu fundalul, unde este numai ura si dusmanie. Pana si in cavou, trupul moartei Juliete emana lumina prin propia frumusete in bezna ce-nconjoara cadavrele.

 
Desi este o opera extrem de frumoasa, trebuie sa spun ca ma simt up pic dezamagita, ma asteptam la o muzicalitate aparte, la o drama si mai mare. Si cred ca dezamagirea vine din ceea Romeo si Julieta a devenit: un mit. De asemenea Shakespeare a devenit si el o sursa de speculatii, imdeiat cum numele este rostit apare imaginea unui geniu al Evului Mediu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu