vineri, 16 decembrie 2011

Elevul Dima dintr-a saptea

Elevul Dima dintr-a saptea de Mihail
Drumes, Biblioteca pentru toti, 461 pag.
pret aprox. 12 RON
Trebuie sa recunosc ca dupa Invitatia la vals, am ramas pe viata marcata ca fan Mihail Drumes. In catva timp am pus mana si pe Elevul Dima dintr-a saptea. Comparativ cu cealalta carte anterior mentionata, trebuie sa spun ca nu se aseamana, subiectul difera. As putrea spune insa, ca finalul acestei carti aduce totusi un pic cu Invitatie la vals prin fapte cat si prin sentimetele. Oricum, este o carte absolut delicioasa,  eram cam sceptica cu privire la subiectul adolescentei, insa uite ca mi-a placut. Alt lucru de mentionat, are 461 de pagini, iar cumparata de la Adevarul costa destul de putin, se mai se afla in carte si un interviu cu Mihail Drumes. Ii multumesc prietenei mele, Adriana pentru ca mi-a sugerat aceasta lectura.

Actiunea are loc in preioada interbelica. Este vorba despre Dima, un adolescent care pana atunci nu mai fusese la vreo scoala publica, din cauza ca tatal era ministru, a calatorit prin lume, a fost la Paris, s-a nascut la Londra etc.. Se muta la liceul din Craiova unde, reuseste sa se imprieteneasca cu toata lumea. Este de altfel foarte simpatic acest baietel, caci la inceput este foarte naiv si as putea spune, inocent- nu cunoaste expresiile celorlati baieti si asa mai departe. Cartea este narata la persoana I, din punctul de vedere al lui Grig (Dima). In aceasta perioada a adolescentei, el nu poate iubi decat vesnic, viseaza la vedeta  Alina Barbu, se angajeaza mai intai intr-o excursie planuita de el pana la Dunare, dar apoi renunta caci vrea sa exploreze o insula pustie din Pacific unde multe comori ii sunt promise. Isi castiga usor popularitatea, are vise marete, este baiat citit, si astfel toate se leaga. Creeaza o organizatie numita A.R.P.E.T., in care ajung sa se inscrie 1.000 de elevi mai mari si mai mici. Desigur ca scoala actioneaza la aceasta organizatie de anvergura si trimite un profesor pentru a supraveghea actiunea. De altfel si momentul din viata lui Dima, este cel in care personalitatea i se definitiveaza, si ajungi sa-l vezi de la fantasmele lui cu privire la Alina Barbu, la prima lui noapte de dragoste si prima iubita.

In prima parte sunt prezentate trairile lui Dima, presonaj-narator, in noul mediu, iar in a doua parte sunt prezente micile sale intamplari. De altfeln as adauga si o ultima parte, cea in care are loc revolta contra scolii si urmarile dezastruase asupra vietii sale plus capitolul in care este infatisata viata sa dupa cinsperezece ani.

17 comentarii:

  1. Ah, cat de mult mi-a placut aceasta carte si am citit-o si destul de tarziu, rusine mie insa abia in facultate am descoperit-o, insa este una din cartile pe care le-am tot recomandat de-a lungul timpului celor apropiati... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot sa spun cat de mult ador acesta carte!In ultima parte,lacrimile imi invadau fata;nu ma puteam opri!Pentru toti cei care vor sa citeasca O CAPODOPERA!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. e singura carte care am citit-o in termen de 2 zile:) ...intr-un cuvant... CAPODOPERA

    RăspundețiȘtergere
  4. o carte superba..merita citita:)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce mai frumoasa carte pe care am citito de asemenea o capodopera va mai recomand si ,,aventurile lui guliver ; si ,,printul si cersetorul;

    RăspundețiȘtergere
  6. A fost prima si poate si ultima carte pe care am devorat-o si nu am mai lasat-o din mana pana nu am terminat-o,am fost usor dezamagita de final,deoarece mi-l inchipuisem altfel dar pe intreg parcursul cartii am ajuns la concluzia ca oricine de orice varsta si in orice generatie s-ar afla se va regasi in aceasta capodopera al lui Mihail Drumes!O recomnd din toata inima si credeti-ma pe cuvant:Nu veti regreta ca o cititi!Va veti indragosti de Dima si de tanara Lotte cat si de aventurile personjului principal,asa ca dragi cititori,lasati-ma sa va mai dau un ultim sfat:APUCATI-VA DE CITIT!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt fan Mihail Drumes iar "Elevul Dima" este personajul meu preferat. cea mai frumoasa carte, merita citita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt in clasa a saptea........cartea este foarte buna si trezeste emotii estetice....sper sa o cititi cu drag si sa va placa...RECOMAND :)))))

    RăspundețiȘtergere
  10. este super cartea!!merita citita

    RăspundețiȘtergere
  11. Sincer sa fiu, mie chiar nu mi-a placut. Comparativ cu Cismigiu&Comp., Elevul Dima... e un roman prost, atat prin limbaj, cat si prin continut, dar mai ales neverosimil. N-am inteles daca autorul a scris cartea pentru intelegerea unui retardat sau a unui copil de 6 ani, dar daca acesta din urma este cazul, sexualitatea este excesiva. Ar fi stupid sa o mai compar cu Romanul adolescentului miop; aproape ca nu exista termen de comparatie. Chiar si Corigent la limba romana este superior, poate nu literar, dar cel putin ca mimesis si impresie pe care o face asupra cititorului.
    Va spun sincer ca nu am vrut sa fie asa - pur si simplu am avut sperante inainte sa o citesc si mi le-a spulberat pe parcurs. Am terminat-o, dar doar din cauza singurei calitati a acestei carti, si anume - faptul ca se citeste usor.
    In rest...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e o carte super fraierule , poate tu ai o inteligenta de maimuta si de aia nu descoperi cat de frumoasa este aceasta poveste

      Ștergere
  12. Buna sunt in clasa a 6 a si pot spune ca acest roman este pur si simplu (magnific)pentru mine,si anonim (4aprilie 22:46)esti un adevarat idiot deoarece poti sa spui ca acest roman este prost.Tu nu ai inteles continutul operei.Autorul vrea sa arate cum este adolescenta.Nu o poti compara cu pelicula Corigent la limba romana deoarece aceasta carte este foarte scurta si foarte greu de inteles pentru unii... Asa ca de acum inainte te rog sa gandesti si sa mai citesti odata cartea si sa vezi ce sentimente iti starneste,daca tu citesti un rand si dai pagina ,normal ca nu o sa intelegi nimic,Eu la cat am fot de fascinat de aceasta carte am citit o in 3 zile,si dupa mine este o carte de nota 9.50-10.Atat am avut de zis ,sa o cititi ca este foarte frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  13. Aceasta carte imi trebuie mie trec a 6 oricum am multe carti pe care nu am apucat sa le citesc si au foarte multe pagini

    RăspundețiȘtergere
  14. Ador aceasta carte ,sunt clasa a7-a si mi-a recomandat-o un prieten ,am palans ore intregi la finalul carti si pe tot parcursul ultimului capitol ....Este nemaipomenita !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. este o carte minunata... eu o primisem de la diriginta mea la sfarsitul anului scolar si am citit o .. este o carte care m a facut sa plang , cred ca se poate asemana cu Titanicul , oricum eu sunt acum pe a 7 a si recomand cartea celor ce vor sa simta cu adevarat sentimentele care tasnesc din aceasta .. este o carte pe care o pretuiesc foarte mult si nu pot sa cred ca unii o numesc ,,carte proasta,, , acum fiecare cu placerile lui dar eu cred ca nu s a gandit bine cand a scris sau nu a citit o cu drag...
    ESTE O CARTE MINUNATA ... !!! O RECOMAND..

    RăspundețiȘtergere