luni, 2 aprilie 2012

Mai rau decat moartea

Charlaine Harris
Mai rau decat moartea
(From Dead to Worse)
editura Leda, Bucuresti 2011
traducere de Ana-Maria Nica
382 de pagini
Chiar NU m-am putut stapani si vorbesc serios. Ultima carte ma lasase practic in ceata dupa explozia de la piramida, nimic nu era sigur, peste tot erau iluzii si sugestii care ma-nebunisera de curiozitate. Normal ca nu am putut fi atat de insensibila incat continuarea s-o las pe mai tarziu. Nici dupa trei minute dupa terminarea cartii Morti cu totii, m-am apucat de Mai rau decat moartea, volumul opt din seria Vampirii Sudului.

-Stand aici pe pat, simtindu-ti mirosul (...) imi amintesc totul. (pg. 231)
Sunt constienta ca aceasta nu-i o perla din vasta lume a literaturii, dar face parte din acea categorie de carti care te inspaimanta si infiora. Un tip de carte care nu te lasa in pace pana n-ai absorbit si ultima propozitie. O lectura in care curiozitatea te roade pe dinauntru. Va rog, luati sensul propiu al cuvintelor mele cand va spun ca sunt sigura ca nu veti putea adormi daca nu mai cititi macar cateva pagini inainte de culcare. Si, la fel de posibil, este ca atunci cand citesti la lumina palpainda becului de langa pat, sa aflii ceva atat de neasteptat incat sa fii nevoit sa stai mai mult decat ar trebui. Deci, da este o carte captivanta, care produce cearcane. Oamenii s-ar putea plange, spunand ca ,,pe vremuri" existau mai multe scene de sex. Acum sunt maxim doua sau deloc. Dar nu-i nimic, pentru ca actiunea este atat de captivanta, naratiunea atat de sangeroasa, incat pielea va va fi cutremurata de fiori pe tot parcursul. Cireasa de pe tort consta in faptul ca seria Vampirii Sudului are electrizantul elementul al supranaturalului. Poate ca romanele Charlainei Harris nu se compara cu cele scrise de Anne Rice, dar sigur, sigur sunt mult mai bune decat restul cartilor de piata cu vampiri s.a.m.d. Personajele sunt mai mult decat curioase. Sunt enigmatice, fascinante, intr-o continuua dezvoltare. Cui nu-i place Eric Northman? Sau cui nu i se pare ca Pam este adorabila, amuzanta si misterioasa totodata? Cine nu simte furie si mila in acelasi timp pentru Bill? Nu vi se pare amuzanta religiozitatea lui Sookie? Dar despre Quinn? Sau fostul Alcide? Despre colega de camera a lui Sookie, vrajitoarea Amelia...?

Prima fraza: Faceam un aranjament dragut din sticlele de tarie pe masa plianta din spatele barului portabil, cand Halleigh Robinson aparu in graba; fata ei - atat de draguta de obicei - era acum rosie si toata brazdata de lacrimi.

Cu certitudinea ca daca celelalte sapte v-au placut, v-o recomand si pe ce-a de-a opta, Mai rau decat moartea.

2 comentarii:

  1. :D... am vrut sa vad si serialul... dar ma lasa rece! Mai ales ca l-a pus pe tipul acela batran si urat in rolul lui Bill... Vampirul Bill :)) :X

    RăspundețiȘtergere