sâmbătă, 14 aprilie 2012

Superhero

Ciprian Măceşaru
Superhero
Editura Carte Romaneasca, Bucuresti 2012
158 de pagini
Paul Vasilescu este un barbat insurat. Chiar daca nu a excelat la scoala, de mic s-a crezut special, tot timpul a crezut ca-i doar la un pas de a face ceva nemaipomenit. Se vrea cu disperare scriitor. Lipsa de inspiratie (si de talent) il imping sa-i citeasca sotiei sale citate din carti celebre, pretinzand ca sunt creatiile sale. Toate astea pana cand in maini i se strecoara un roman al unui veteran de razboi decedat.

“Superhero” e o carte pentru cei care ştiu sau mai ştiu ce înseamnă bucuria de a te lăsa dus, de a te lăsa furat de lectură, de a citi din pură voluptate, cu acea trăire nudă, adevărată, a cititorului inteligent, care citeşte doar de plăcere. (Ciprian Măceşaru -interviu C.P.)

Superhero nu este o culme a literaturii romanesti contemporane, dar, nici nu trebuie ignorata. Intr-o vreme in care literatura romaneasca de actualitate are de suferit, eu zic ca ar trebui sa ne inaltam ochii mai sus de topurile internationale, chiar mai sus de Cărtarescu si sa vedem ce produc artistii tarii noastre.

Datorita numarului succint de pagini (numai 158) se citeste repede, putand fi parcursa cam in doua ore cu usurinta. Dar pe de alta parte intamplarile raman nedezvoltate, cititorul se simte propulsat cu rapiditate de la o intamplare la alta. Tot ce-i ramane este sa interpreteze cele aflate si sa-si creeze propia continuare.

Recunosc, e o carte mediocra. Insa, doar din aceasta pricina sa nu fie savurata? Gustati, deci, acest roman de debut al lui Ciprian Măceşaru, ce va aduce o briza proaspata peste rafutrile bibliotecii dumneavoastra. Eu astept sa vad ce va mai scrie, sa speram, curand.

 Pamantul continua sa se-nvarta. Nu se invartea nici mai repede, nici mai incet. Oamenii se nasteau si mureau la fel ca si pana atunci. Eu imbatraneam, tata inebunea, Alina iubea o femeie si credea orbeste in Iisus. Viata. Viata obsinuita. (pagina 146)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu