sâmbătă, 31 martie 2012

Morti cu totii

Charlaine Harris
Morti cu totii
(All Together Dead)
editura Leda, Bucuresti 2011
traducere de Lavinia Braniste
383 de pagini
Desi imi propusesem sa recitesc Marile sperante de Dickens, n-am putut rezista tentatiei de a citi al VII-lea volum din seria Vampirii Sudului. Pornind de la ideea ca si aceasta cartea va semana cu celelalte, va puteti forma deja o idee cu privire la continut. Ceea ce vreau sa spun este ca, desi actiunea, logic, evolueaza, nu exista diferente majore. 

(Oricum, am vazut in revista Marie Claire din aprilie, la sectiunea in care se recomanda carti, o metoda foarte simpatica de a prezenta noutatiile literare. Acolo, se trecea prima fraza dintr-o carte. Cum in cazul de fata primul enunt este o propozitie ce nu depaseste un rand, m-am hotarat sa schimb un pic regula si sa transcriu primul fragment integral. Scopul mi se pare foarte practic, mai ales ca eu atunci cand ma aflu la o librarie tot timpul citesc inceputul primelor pagini si sunt sigura ca si voi faceti la fel. Defapt, este o modalitate foarte bune pentru a va face o impresie si asupra stilului in care este scrisa. Mai ales ca uneori, a da un citat va va putea dezorienta. In conluzie, ceea ce vroiam sa spun este ca de-acum incolo voi trece tot timpul prima-ceva dintr-un roman. Acum, haideti sa revin la Morti cu totii:)

Primul fragment: Barul de vampiri din Shreveport se va deschide mai
tarziu in seara asta. Intarziasem, asa ca m-am dus direct la usa din fata, cea pentru public, unde m-a oprit insa un anunt scris cu litere gotice, rosii si clare, pe un carton alb: VOM FI PREGATITI SA VA INTAMPINAM CU O MUSCATURA IN SEARA ASTA, LA ORA 8. VA RUGAM SA NE SCUZATI PENTRU INTARZIERE. Semnat: ,,Colectivul Fangtasia".

Subiect: Dupa trecerea uraganului Katrina, New Orleans-ul a avut de suferit, mai ales regina Louisianei, Sophie-Anne Leclerq. Astfel, Sookie este nevoita sa calatoreasca impreuna cu Eric, Pam, Bill, Andre etc, pentru a-si juca rolul de detector de minciuni. Ceea ce ii face pe vampiri s-o doreasca pe Sookie in Rhodes nu este neaparat problema financiara, ci mai degraba ajutorul pe care l-ar putea oferi in procesul intentat asupra reginei, aceasta fiind acuzata ca si-a ucis sotul. La Piramida Piramida din Gizeh o serie de accidente violente o va astepta...

Dupa cum ne-am obisnuit, la intamplari iau parte teriantropi, zane, varcolaci, oameni, telepati, vampiri, demoni si, mai nou, britlingeni, fiinte supranaturale, care din cate-am inteles, provin dintr-un univers paralel. Charlaine Harris si-a compus cartea intr-un stil alert, plin de suspans, in care notele ironice si glumitele nu lipsesc. Si daca sunteti admiratori ai cuplului Quinn-Sookie, cu siguranta veti avea ce vedea. Pe de alta parte, si relatie Sookie-Eric evolueaza, pe cand vampirul Bill ramane in umbra.

Avand in vedere ca este o carte de fictiune, consider ca este potrivit sa reprezinte o lectura usoara si relaxanta, ce poate fi parcursa cu usurinta in doar o zi-doua. Este deci, o carte accesibila si fara pretentii, care nici nu costa mult (aprox. 10 lei). De aceea v-o recomand ca distractie de weekend. Spor la citit!

2 comentarii: