miercuri, 11 ianuarie 2012

Vampirul Vittorio

Vittorio de Anne Rice, editura rao,
244 pagini, pret aprox. 23 lei
Anne Rice isi caracterizeaza cartea ca fiind cea mai intunecata creatie a sa. Personal, nu cred ca Diavolul Memnoch poate fi depasit, ideea unui Lucifer care se plimba cu un vampir prin Iad si Rai, prin istoria Pamantului si in ungherele mintii, este si asa destul de cutremuratoare. Inspiratia care sta la baza acestui roman, este vacanta doamnei Rice in Florenta. Alt lucru legat de autoare, pe care trebuie sa-l mentionez este influenta pe care a avut-o credinta sa. De cand a devenit adult, pana in anii '90, a fost ateu, urmand ca apoi sa revina la catolicism in urma unei revelatii, fata de care nu am reusit sa aflu mai multe detalii. Ideea este ca, in primele trei carti, in special in Interviu cu un vampir, existenta lui Dumnezeu este indoielnica, vampirii nu capata raspuns la intrebarile lor. Si acestea fiind zise, sa trec la cartea propiu-zisa.

Vittorio este un baiat de aproximativ 17 ani, din Italia secolului 15, care ducea o viata destul de linistita in regiunea Toscanei. Actiunea se rezuma la viata lui Vittorio ca om, urmand apoi ca doar o mica parte sa se concetreze pe viata de vampir. Punctul de cotitura care determina restul actiunii este faptul ca el asista la masacrarea intregii sale familii, iar astfel o vede pe Ursula, o frumoasa femeie-vampir. Setea de razbunare fata de acei demoni si iubirea fata de Ursula se ciocnesc una de alta, mai ales ca Vittorio poseda o aversiune crancena fata de acele creaturi damnate.

Este o carte mica, comparativ cu celelalte din Cronicile Vampirilor, dar ca si in alte cazuri mi-a placut foarte mult, actiunea este alerta si captivanta. Imaginile descrise sunt chiar emotionante, sentimentele precum disperarea, tabloul bisericii profanate si multe alte referiri religioase, sunt delicioase.

Din faptul ca Vittorio provine din Florenta medievala, rezulta imediat ca este contemporan ceilalti protagonisti ai romanelor precedente, insa ele nu sunt mentionate decat in treacat, fara sa le fie scris numele propiu-zis.

In concluzie, recomand Vampirul Vittorio pentru viziunea diferita oferita de scriitoare asupra vampirilor, cat si pentru faptul ca este o poveste intriganta din Evul Mediu.

Un comentariu:

  1. Foarte frumoasa recenzia ta, daca nu as fi citit cartea cu siguranta m-as fi dus maine sa o cumpar, din pacate pe mine m-a dezamagit putin, dupa Diavolul Memnoch, care mi s-a parut a fi cea mai buna din "Cronici", aceasta mi s-a parut a fi mai superficiala si destul de romantioasa...
    Oricum tocmai am terminat "Dragostea si raul" si chiar ma intrebam ce as putea sa citesc de luni si poate ar fi o buna idee sa recitesc aceasta carte...
    Multumesc pentru recenzie! :)

    RăspundețiȘtergere