duminică, 8 ianuarie 2012

Amsterdam

Amsterdam de Ian McEwan, editura
Polirom, 188 pagini, pret aprox. 15 lei
Nu citesc doar pentru a citi, ori pentru a rezuma aici o experienta profund personala, ce depind de la om la om. Mie imi place sa citesc(pornind de la cele mai slabe la cele mai profunde romane) mai intai pentru satisfacerea curiozitatii cu privire la subiect, apoi pentru a inabusi singuratatea-de care sunt sigura ca este prezenta in orice persoana si a gasi sprijin intr-un personaj sau o intamplare, toate acestea impletindu-se in limbaj si stilistica, elemente care fac diferenta. Toate acestea produc o stare de reveerie, de satietate produsa de frumos. Satisfacerea interioara, cat si cea intelectuala conteaza, caci cateodata ma oblig sa citesc si alte subiecte pentru a-mi mari aria de cunoastere si pentru a anihila ignoranta. Pornind de la aceasta confesiune, pot spune ca tot ce am citit de Ian McEwan imi produce o placere reala.

Amsterdam este o alta carte in care, prin simplul scenariu, se contureaza un adevarat portret al umanitatii. M-a facut sa ma gandesc la masele de oameni, cum nimeni nu exista cu adevarat pentru celalalt.
De aici vine placerea de a citi despre un om si altul, de a afla ce le trece prin minte si cum, in mod inevitabil, apare minciuna, inselandu-si atat publicul cat si pe sine. Subiectul este dezvoltat aratand ipocrizia oamenilor fata de valorile umane.

Intriga romanului este simpla: doi amanti,Vernon si Clive, jurnalist si compozitor, deplang moartea lui Molly, iubita lor.

Pornind de la moartea lui Molly este urmarita degradarea sociala, autodistrugerea inconstienta, pornita de la distantarea dintre cei doi prieteni.

Am auzit ca mai multor oameni nu prea le place senzatia de introducere arhiprezenta nu numai in aceasta carte, ci si in multe altele; sincer, mie aceasta atmosfera ma atrage la romanele semnate Ian McEwan, pentru ca pare sa intrvada si aluzii filozofice prin lipsa de intamplari si de actiune.

Sfarsitul romanului este ilustrat in acelasi stil surprinzator prin luciditatea cu care este scris, caracteristic felului in care scriitorul englez obisnuieste sa-si incheie povestile.

Este o carte frumos scrisa, intriganta, numai buna de citit intr-o singura zi. Inca ceva: Amsterdam este castigator al premiului Booker Prize din '98.

Ma inscriu si cu aceasta recenzie la concursul de pe BookMag, cu speranta ca voi castiga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu