duminică, 25 martie 2012

Albume de arta (1)

Data trecuta am scris un post in care am promovat cateva enciclopedii despre cai. ASTAZI, voi alege dinte cele 52 de albume de arta pe care le am in biblioteca, 4 dintre ele pentru a le prezenta aici. Va rog, de asemenea, sa nu uitati sa votati la sondajul din dreapta jos. Va multumesc!

FASHION FROM THE 18th TO THE 20th CENTURY

Am cumparat-o de la un anticariat Exlibris de la Universitate la aproximativ 30 de lei. Vad ca la Diverta costa 50 de lei. Oricum, imi place la nebunie aceasta carte pentru ca are O MULTIME DE POZE, FOARTE CLARE, PLINE DE DETALII prin care este prezentata moda a trei secole in poze. La inceputul fiecarei parti, de exemplu la secolul XVII, exista o mica prezentare a curentului de-atunci, scris in limba engleza. Cateodata, in stanga pozei ce infatiseaza o rochie foarte frumoasa cu dantela si model floral, se afla si o pictura celebra reprezentand acel model de haina. Recomand aceasta carte pentru pozele secolelor 18 si 19. Din pacate, la secolul 20 sunt poze destul de ciudate, cu o moda foarte futurista, neinfatisand deloc, spre exemplu, moda din anii '60 sau '80, dupa care ma topesc. De ce?

ARTA ISTORIA VIZUALA A ARTELOR PLASTICE

Istoria vizuala artelor plastice este o minunata encilopedie, in care, este sunt ilustrate cronologic cele opt epoci fundamentale ale istoriei arte, oferind o perspectiva clara si explicita asupra celor mai importante momente ale ei. Are dimensiunea unei palme si o grosimea substantiala (510 pagini); chiar este o lucrare indispensabila pentru toti pasionatii in arte, dar si pentru micii amatori. O recomand pentru pozele potrivite, dar si pentru textul usor de inteles, care nu ofera informatii inutile, ci te lanseaza in esentialul fiecarei epoci.

PICASSO de Ingo F. Walther si REMBRANDT de Michael Bockemuhl


Pe langa imaginile care ilustreaza nu numai tablourile acestui pictor din Spania, contine si poze inedite asupra artistului insusi la diferite varste. Sunt fotografiate si sclupuriile lui Picasso, schite si expozitii. Pretul variza, dar am vazut locuri in care costa numai 10 lei. Dar, cel mai frumos lucru la acest album de la TASCHEN este ca sunt publicate si citate faimoase ale pictorului, precum si o mica biografie foarte interesanta. Cealalta enciclopedia de la editura TASCHEN, de aceasta data in engleza, este compusa dupa aceasi model. Normal ca nu au cum sa aiba poze din perioada baroca, dar citatele si biografia merita citite. Sunt infatisate numai lucrarile esentiale, asa ca va va oferi o imagine clara asupra pictorului olandez, Rembrandt.

4 comentarii:

  1. Intotdeauna mi-a placut sa admir albumele de arta, indiferent de ce poze contin. Sunt foarte frumoase:).

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate, sunt cam scumpe. eu le rasfoiesc cu placere, nu am prea multe dar tin la ele. cel mai mare succes au avut cele din colectia Adevarul - scrise mai accesibil si cu multe poze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ultimele doua, Picasso si Rembrandt sunt foarte tentante :)

    RăspundețiȘtergere