duminică, 11 septembrie 2011

Twilight

Mai ca orice adolescenta de varsta mea am pus si eu mana pe seria Amurg. Cu fiecare numar s-au facut tot mai groase si tot mai mediatizate... Povestea seriei pare intradevar de poveste: totul a inceput cu un vis. Si chiar cu un vis, visul lui Stephenie Meyer.

Amurg: Probabil cea mai buna din intreaga serie, te vrajeste de la bun inceput. Incep sa ma intreb daca Stephenie a facut in secret psihologie pentru ca efectele cartilor sale asupra lumii sunt un pic cam exagerate. Nu credeti? Eu am citit-o intro dupa-amiaza, sorbind cuvant cu cuvant. Imi placuse misterul, flirt-ul cu Edward si asa mai departe...In rest, este o carte usoara dar captivanta.

Zori de Zi: Imi amintesc zarva de la ultimul volum de parca ar fi fost acum cateva minute: tobe ce par a anticipa apocalipsa, Bella in chinuri pentru ca a ramas insarcinata, dragostea ei pentru fetita sa Renesme. Ca-n fiecare volum o lupta- sa fi si actiune si apoi un happy end. Parca retea unei prajituri: punem oua, lapte etc.. si un strop de iubire si apoi se lasa la cuptor pentru ... ca apoi sa se manance cu pofta. Numai ca aici reteta nu este cea a unei prajituri ci a unei carti pentru toata lumea care sa se vanda in nestire fara sa depui prea mult efort.
Dar ce m-a socat la Zori de Zi a fost ca la final, Bella zice ca n-a vrut sa se transforme in vampir numai pentru el (Edward Cullen) ci si pentru stilul de viata ce i se potriveste minunat. Nu asa ca-i fabulos? Cu cateva pagini, volume in urma facea totul pentru Edward...Ma rog, alt lucru aflam ca ea chiar il iubeste mai mult pe Edward. Pai oamenii aa... vampirii astia cum se iubesc pana la urma? Nu incerca Edward sa se sinucida in Eclipsa din cauza ca presupunea ca Isabella a murit? Si sa simti mai mult decat sa vrei sa mori (si sa o si faci) pentru ca perechea ta a parasit lumea in care respiri nu-i de-ajuns ca sa te transformi in vampir? Si atunci, printr-un rationament simplu, mi se pare ca toate aceste explicatii pur profunde despre sentimente si dragoste adevarata au fost nascocite de autoare pentru propia distractie si din spirit cinic fata de compatrioti. Dupa parerea mea, cartile astea se puteau reduce la doua volume, hai trei.
  • PRO: cartile te captiveaza dar nu sunt obositoare, permitandu-ti sa iesi din montonia cotidiana iar povestea romantica este satisfacaoare;
  • CONTRA: platesti destul de mult si nu primesti prea mult in return, volumele nefiind de o mare valoare culturala;
      
        Puteti sa spuneti ca sunt insensibila dar cele de la mijloc mi se par a fi motive de a lungi vorba asa ca nu am incercat sa va fur din timpul pretios pentru a vorbi si despre ele. Alt lucru, ultima carte are 741 de pagini. Daca ar fi fost litere la o distanta si marime normala cartea, ar fi fost cred de maxim 400 de pagini. Dar nu conteaza, noi avem multi copaci de taiat.


2 comentarii:

  1. cine a spus ca trb sa platesti? gaseste un torrent

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si apoi le primentezi? cam mare efrotul...caci sper ca nu vrei sa spui ca tu le-ai citit pe nerasuflate de la calculator ca asa ceva nu se poate, iti distrugi ochii :))

      Ștergere