marți, 1 ianuarie 2013

N-am mai visat demult ca zbor

N-am mai visat de mult ca zbor
(Tobu yume wo shibaraku minai)
de Taichi Yamada
editura Humanitas, Bucuresti 2012
traducere de Mihaela Butnariu
N-am mai visat de mult ca zbor de Taichi Yamada este un roman in care este spusa neobisnuita poveste de dragoste dintre Taura si Mutsuko.
 
Aflat la spital din cauza unei rani minore, dar care il tine imobilizat la pat, Taura este nevoit sa-si imparta camera de spital cu o femeie necunoscuta. Dupa ce vorbesc ore in sir pe parcursul noptii, Taura afla ca femeia de care s-a indragostit este nici mai mult nici mai putin decat o femeie de 67 de ani. Dupa luni de la parasirea spitalului, eroul lui Taichi Yamada se gaseste in neobisnuita situatie de a o vedea pe Mutsuko intinerita, aflata pe undeva pe la 40 de ani. Intalnirile lor urmatoare vor releva faptul ca amanta lui intinereste in mod inexplicabil, calatoria lor ajungand sa fie despre dragoste si moarte.
 
La aceasta carte mi-a placut ca povestea a fost narata la persoana I, caci mai relaxeaza atmosfera, nu o face incordata si pretentioasa. Pe deasupra, autorul a construit un univers in care faptel curg una dupa alta intr-un sir seducator, fiindu-mi imposibil sa o las jos prea mult timp. Actiunea in sine este foarte interesanta, amintindu-mi pe alocuri de Strania poveste a lui Benjamin Button. Oricum, nu este acelasi lucru ca filmul cu Brad Pitt si Cate Blanchett, caci totul se petrece intr-un timp mult mai scurt, actiunea este fiind vizibil concentrata la doar 220 de pagini.
 
„Yamada este un maestru al naratiunilor care vorbesc despre felul în care lumea obisnuita, cotidiana se poate deschide pe neaseptate spre o dimensiune fantastica spirituala.“ (Guardian)
 

3 comentarii:

  1. deci ai cumparat-o si ai citit-o pana la urma:) ti-a placut? o recomanzi? pana una alta, un sincer La multi ani si un 2013 plin de bucurii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc foarte mult!! Iti urez un an profitabil! Cat despre carte.... A fost cu adevarat o lectura placuta, care m-a relaxat..

      Ștergere
  2. Am vazut si eu de curand cartea aceasta in librarie. Intr-un mod foarte ciudat nu stiam despre existenta ei. Am citit cateva pagini si sincer m-a cucerit, dar nu aveam banuti la mine (fusesem in alta librarie si am lasat tot ce aveam acolo). Astazi mi-am reaminit de ea, datorita chiar autorului care e si un scenarist destul de cunoscut in Japonia (tocmai ce am vazut Shonen jidai (1990)). Prin urmare am luat internetul la puricat putin sa citesc ceva despre aceasta carte si esti prima careia i-am citit impresiile asupra ei.
    Iti multumesc pentru ele, cat despre mine ma voi duce de curand sa-mi cumpar si 'N-am mai visat demult ca zbor'.

    RăspundețiȘtergere