luni, 5 martie 2012

Moarta pentru toti

Coperta cartii ,,Moarta pentru toti",
scrisa de Charlaine Harris, de la editura
Leda; 415 pagini
Acesta este al patrulea volum al seriei Vampirii Sudului. (Am scris recenzia si la restul, asa ca, in caz ca nu ati facut-o deja, puteti vedea prima carte, a doua sau a treia.) Daca la primele trei carti diferenta intre cuvinte si imagini nu era prea mare, acum consider ca serialul True Blood s-a indepartat destul de mult de romanele Charlainei Harris.

SUBIECT: In noaptea de Revelion, Sookie Stackhouse are norocul ca, in timp ce conducea vechea sa masina, sa vada un barbat imbracat doar in blugi care alearga pe marginea soselei, ,,aparent pentru a-si salva viata". Isi da seama ca acela este Eric, seriful vampirilor din Districtului 5. O vrajitoare l-a blestemat, iar memoria ii este stearsa. Astfel, urmatorul volum din seria Vampirii Sudului va implica si mai multi vampiri, vrajitoare, varcolaci, teriantropi si chiar si zane.

Moarta pentru toti, de altfel, la fel ca si celelalte carti din Vampirii Sudului, este o cartea extrem de captivanta. Dialogurile sunt naturale, dinamice, iar cateodata pline de umor. Scenele de dragote te lasa fara suflare. Daca nu stiti care va fi actiunea si implicit deznodamantul, cu siguranta suspansul va fi punctul cheie in a va lasa pe dumneavoastra, cititor, legat de pat pana terminati cele 400 de pagini.

Limbajul folosit nu te face sa te rusinezi ca ai putut cumpara asa ceva (cum a fost la Jurnalele Vampirilor), dar nici nu este stralucitor. Putea fi scris, spus, mai mult. Mi se pare pacat ca romanele lui Charlaine Harris nu sunt la fel de complexe ca cele ale Annei Rice. Structura cartii este fragila, personajele sunt superficial definite, cele secundare sunt doar vag conturate, iar actiunea este doar de suprafata. Continutului ii lipseste o scanteie; sa nu mai pomenesc de insuficienta detaliilor.

In concluzie, Moarta pentru toti este o carte simpatica, bunicica- ,dar numai atat. Ma indoiesc ca fiorul cand lecturezi este de ajuns pentru a fi o experienta pe deplin multumitoare, care lasa ceva in urma.

3 comentarii:

  1. Am inceput si eu seria de curand. E interesanta si cu un subiect atragator. Acum ca nu toate volumele sunt la fel de bune, asta e altceva:).

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm.. imi aduce aminte de Succubus Blues, pe care o citesc acum. Strange :-?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil ca ideile d-nei Harris sa nu vina din reusurse propii :)
      Despre ce e vorba in Succubus.Blues, daca tot ai adus in discutie aceasta carte ...?

      Ștergere