Barbati care urasc femeile de Stieg Larsson editura Trei, 677 pagini, pret aprox. 50 lei |
Timp de 40 de ani industriasul suedez Henrick Vanger a fost chinuit de disparitia nepoatei sale, Harriet Vanger. Batranul, aflat la varsta de 80 de ani, il angajeaza pe Mikael Blomkvist, un jurnalist condamnat la trei luni de inchisoare, sa ce cerceteze misterioasa disparitie din anii '60. Dat fiind ca Henrick este detinatorul unei mari companii din Sudeia, Mikael are motive sa creada ca unul dintre membrii Vanger este criminalul. Astfel, ajunge in Headstat, la -20 de grade Celsius, cu urgenta nevoie de un asistent, de preferat, cel mai bun: Lisbeth Salander, o rockerita de 25 de ani, deseori confundata cu o anorexica, bisexuala, hackerita, violenta, aflata inca sub tutela statului.
Daca as fi mai obiectiva as putea remarca anumite paragrafe mai plictisitoare, ori ca limbajul este cam simplu, usor de citit, cuvintele folosite fiind la indemana. In plus, nu cred ca e baza doveziilor din prima jumatate a romanului ai putea descoperi ,,criminalul" fara o intuitie iesita din comun. Deci, dovezile te limiteaza la a citit in continuare, caci altfel nu ai cum sa-i dai de cap acestui amalgam de date fara sens.
Dar, de fapt, simplitatea, modul direct in care faptele sunt prezentate, aproape jurnalistic, naratiunea fiind la pers. a III-a se realizeaza o imagine mai ampla decat ar fi fost la pers I, facandu-ma sa citesc in continuu, sa parcurg doua sute de pagini in cateva ore relativ usor, entuziasmata pana la final.
Mai exact, m-am simtit implicata fata de aceasta carte crud realizata, de actualitate, in care este acordata o atentie speciala problemelor din sistem ce pun persoanelor disfuncte din punct de vedere social intr-o lumina vulnerabila, gata sa fie devorata de pirania statului.
Recomand, este printre cele mai placute romane politiste citite de mine, vorba ca o sa te trezesti in miezul noptii ca sa mai citesti, este adevarata. Chiar si asa, mi se pare ca 50 de lei este destul de mult, pentru un format in care literele sunt destul de mari, si de aici, cele 600 de pagini, destul de firave de altfel, caci s-au mai desprins din ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu