sâmbătă, 24 martie 2012

Doamna Bovary

Gustave Flaubert
Doamna Bovary
(Madame Bovary)
editura Polirom
traducere de Aurelia Ulici
440 de pagini,
Intai de toate, vreau sa transcriu aici un citat, luat din a doua jumatate a romanului (numarul paginii l-am pierdut; sper sa ma scuzati), pentru ca in el se regaseste o minunata descriere a personajului principal, al doamnei Bovary:
Apoi, el recita Misereatur si Indulgentiam, isi inmuie degetul mare de la mana dreapta in mir si incepu ungerile: la inceput, pe ochii care poftisera atat la toate bogatiile lumesti; apoi, pe narile lacome sa absoarba adierile caldute si miresmele iubirii; apoi, pe gura care se deschisese sa minta, care gemuse de trufie si strigase intru desfrau; apoi, pe mainile care primisera atingeri suave si, la sfarsit, pe talpile atat de iuti altadata, cand alerga spre implinirea dorintelor si care acum nu vor mai merge niciodata.
Gustave Flaubert (1821-1880) este un mare scriitor realist francez. Doamna Bovary este considerata de multi critici literari ca o capodopera literara ce a stat la temelia dezvoltarii artistice a secolului 19. Autorul se remarca prin precizie, detaliu, veridicitate si transparenta. Indeplineste toate trasaturile curentului realist, dintre care mentionez:
  • se creaza iluzia de realitate;
  • se prezinta adevarul de viata printr-o viziune obiectiva asupra lumii, asupra aspectelor morale si sociale de la periferia societatii;
  • se demonstreaza ca aceasta perifirerie a societatii, considerata pana atunci vulgara si neinteresanta, poate fi ,,la fel de dramatica si de complexa ca si lumea eroica a clasicismului";
Personajul principal, al carui nume este prezent si-n titlu, Doamna Bovary, este o femeie desteapta cu ambitii inalte, dar care fiind casatorita cu un medica mediocru (Charles), nu reuseste sa atinga ,,adevarata dragoste". Este vesnic nemultumita de statul sau social, de aspectul monoton al vietii sale. Tanjeste dupa o pasiune clocotitore, dupa o viata mai dinamica, dupa luxul claselor inalte. Emma este o romantica. Chiar daca poate fi vazuta ca sotie si mama denaturata, ea trezeste mila si compasiunea cititorului, datorita copilariei in care nu a avut niciun model feminin de urmat (mama ei a murit, dupa aceea a fost trimisa la manastire). Scopul sau, idealul sau de fericire nu a fost niciodata realist, ci tot timpul extras din fictiune, nu dupa modelul realitatii. Doamna Bovary este o femeie care nu va fi niciodata fericita. In mod intentionat titlul cartii este compus din numele sotului (Bovary) si de ,,Doamna", pentru ca reprezinta statul ei dupa casatorie, rolul pe care este nevoita sa-l joace. Multi oameni se vor regasi in drama ei (fie ca o recunosc, sau nu), pentru ca ,,fericirea" este greu de atins si deseori ne gasim obligati sa ducem o viata pe care nu o dorim.

Mi-a placut Doamna Bovary pentru nenumaretele feluri prin care mi-a pus mintea la contributie. Pe langa o mare opera ce trebuie, in mod incontestabil, citita de toata lumea, ea ofera si infinite posibilitati de interpretare asupra mesajului. Ca sa inchei, va rog, cand aveti timp, (re)cititi-o!

2 comentarii:

  1. am citit-o si eu cu mult, mult timp in urma. mi-aduc aminte doar de sentimentul de nefericire al doamnei Bovary (ce nu va fi nicicand fericita)...acum, ca mi-ai adus aminte de ea, o voi reciti:)

    RăspundețiȘtergere
  2. E un roman recomandat celor care au răbdare să citească. Sângele cititorului nu clocotește, mintea lui nu se-ntreabă, nu îl așteaptă suspans sau situații ademenitoare la citit.

    Mi-a plăcut citatul surprins... închide în el chintesența romanului. Ați văzut și ecranizările? Merită?

    Salutări!

    RăspundețiȘtergere