luni, 2 iulie 2012

Patul lui Procust

Patul lui Procust de Camil Petrescu
editura 100+1 GRAMAR,
Bucuresti, 2000
259 de pagini
Imi pare rau ca nu am mai scris nimic, pare mi-se, pentru o perioada infinita... Intrasem intr-o tristete care ma ineca, iar dupa cateva saptamani fara sa pun mana pe o carte, imi dadusem seama ca, fara sa citesc, viata ma umple cu toate insuficientele sale. Fara sa am un roman, practic orice, de care sa ma leg, ma simt goala, singura, murdara...

Am citit Patul lui Procust de doua ori. Prima data am cazut in greseala de a trece ca un om insetat, innebunita prin intamplari, fara a da atentie imaginii de ansamblu. Cazusem in pozitia gresita a unui judecator care critica moralitatea personajelor...La o recititre am fost atenta sa pun mai mult pret pe detalii. Uitasem primele fragmente din carte; recitindu-le mi se paru-se ca pierdusem ceva esential pentru formarea unei amintiri placute, corecte.

Descrieriile sunt placute ochiului; au ceva in constructia lor care te absoarbe, uiti de tine citind. Actiunea este tot timpul surpinzatoare, te prinde si ea. Povestea evolueaza incet, avand in mijlocul ei pe Fred Vasilescu, naratorul capitolului intitulat ,,Intr-o dupa-amiaza de august". Acest capitol cuprinde confesiunea lui cu privire la dragostea fata de doamna T. si scrisorile de dragoste ale lui George Demetru Ladima pentru Emilia Rachitaru, femeia pe a carui pat, de altfel, se afla Fred. Restul romanului este format din cele trei scrisori ale doamnei T., cateva note ale autorului prezentate in josul paginii si epilogul.

Titlul care porneste de la o sintagma mitologica (vezi link). Se refera la oamenii care, la fel ca victimele lui Procust, fiind diferite, avand ceva in plus sau un minus, ajung victime ale societatii.
- La final, era, asa, in mine, ca o bucurie oarba. Cuvintele autorului mi s-au parut foarte bine alese, frazele construite legant, iar fiecare paragraf se topeste imediat, delicios.

2 comentarii:

  1. Frumoasa recenzie :x
    O am in biblioteca, ceva ma retine din a o citi.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu ma bucur ca ai (ti-ai) revenit. simt ca esti genul care citeste din placere si care gaseste in cuvinte linistea sufleteasca. ca de obicei, ai scris frumos si ai ales o carte cu tema sensibila: victimele societatii.

    RăspundețiȘtergere