duminică, 22 iulie 2012

Nu vedeti nimic - Arasse

Daniel Arasse
Nu vedeti nimic
(On n'y voit rien)
editura Art, Bucuresti 2009
traducere de Laura Albulescu
165 de pagini
Curiozitate pura. Era si imposibil, caci cred ca cei ce au gandit aspectul cartii, precum si titul, sunt niste experti in vanzare. Cum adica, sa ma acuze pe mine, sa-mi spuna mie, ca nu vad nimic? Iar apoi sa-si mai si invalureasca paginile intr-o coperta neagra, impenetrabila. Muream de nerabdare sa vad ce este inauntru. Folia transparenmta nu ma lasa nici macar sa o rasfoiesc, deci singura solutie era s-o cumpar. Desigur, pe coperta din spate se afla o sumara prezentare, insa, si mai ispititor, nici macar nu stiam daca paginile sunt lucioase, aspre, albe, sau ingalbenite. Nu stiam daca vor fi multe cuvinte inghesuite pe o fila, sau, din contra, scheme grosolane cu imagini cat toata foaia. N-aveam nici o idee. Dar trebuia sa aflu, ca doar de saptamani intregi dau de aceasta publicatie a francezului Daniel Arasse. Aproape ca ma innebunise. Veti spune ca exagerez, ca marimea literelor nu ma poate interesa. Ei, sa fim seriosi. Cand cineva iti spune ca nu vezi nimic, iar apoi dispare in intuneric absolut, tu ce simti? Nu esti curios? O, ba da. Si scoti 40 de lei din buzunar, te duci la casa, astepti la coada kilometrica, numai-numai sa vezi ce mama-naibii e inauntru. Nici macar nu ai rabdare sa ajungi acasa. Imediat cum iesi din magazim, te asezi pe o banca si incepi sa rasfoiesti. Cu timpul, devii atent la ce este scris si...pagina, dupa pagina, iti dai seama ca a trecut vreme buna de cand te-ai asezat pe bancuta de la sosea. Intelegeti ce vreau sa spun?

,,Ştiinţa nu trebuie să fie neapărat serioasă, ţeapănă, morocănoasă. De ce, în numele unei triste ştiinţe, istoricii artei vor ca nimeni să nu râdă, de pildă, în faţa picturii? Ce dumnezeului caută un ditamai melcul în prim-planul unei respectabile Bunevestiri ? De ce Bruegel i-a aplicat regelui negru Gaspar un tratament atât de aparte în Adoraţia Magilor? De ce părul Mariei Magdalena este atât de lung în picturi? Venus din Urbino este în tablou sau în altă parte? Cum se face că Foucault a produs un anacronism atât de evident în analiza consacrată Meninelor ?
Structurat în şase scurte ficţiuni narative, tot atâtea anchete asupra evidenţelor vizibilului, inclasabilul volum Nu vedeţi nimic ne oferă viziunea pasională şi pasionantă a unuia dintre cei mai străluciţi specialişti în arta Renaşterii.
Anchetând cu umor şi subtilitate tablouri celebre ale lui Velázquez, Tiţian, Bruegel sau Tintoretto, Daniel Arrase ne învaţă - într-o declaraţie de iubire făcută picturii - să privim ceea ce vedem."

Daniel Arasse scrie viu, pasionant, pune o imensa energie in cuvinte si, pe de-antregul, cartea sa difera de orice alte comentarii de arta. Explica picturi fara a plictisi, iar remarcile sale sunt foarte interesante, unele atingand si note filozofice. Deci, va recomand sa cititi ,,Nu vedeti nimic".

,,Cele sase lectii neconventionale se citesc ca niste povesti politiste, cu Daniel Arasse in rolul detectivului."

Les Inrockuptibles

2 comentarii:

  1. este cu adevarat coplesitoate :x te ucide curiozitatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. oh da! si eu am descoperit cartea tot atunci, in mijlocul verii, azvarlita pe un raft din carturesti. si eu m-am simtit indignata (si mai ales curioasa) dupa ce am citit titlul si cum cartea nu era ambalata, am inceput sa o rasfoiesc numaidecat. si la urma urmei, eu as fi desfacut si folia protectoare, numai sa vad ce se ascunde intre copertile acestei carti. este intradevar, interesanta. merita sa fie citita de oricine (eu studiez istoria artei, insa, o recomand oricui). asa ca, dati iama in librari pana nu raman fara acesta minunata lectura!

    RăspundețiȘtergere