duminică, 5 februarie 2012

Cazul Magheru

Cazul Magheru de Mihail Drumes,
editura Art, 350 de pagini, pret aprox.
25 de lei
Actiunea are loc in perioada interbelica, vreme in care erau doar 2.5 miliarde de oameni, azi fiind 7 miliarde. Ilarie Magheru, este un tanar pasionat de psihologie si pian, care in urma mortii devastatoare a iubitei lui se decide sa urmeze drumul medicinei. Avand vise mari, de imbunatatire a medicinii, se gaseste in postura se a avea nevoie urgenta de bani pentru a-si implini planurile marete. Scopul scuza mijloacele?
,,Acu-i acu-i! gandeam...Cunosc locul unde sunt ascunsi banii, dar cum sa fac, ce mijloc sa folosesc pentru a intra in posesia mea? ,,Ucide-l!...racni alta fiinta din mine. Nu da inapoi! A cutezatorilor e lumea!" M-am ingrozit. Sa ucid? (Arunca-l pe fereastra!)
Este interesant de urmarit identitatea psihologica a personajulu Ilarie. Medicul, chiar daca a comis crima intr-un acces de somnambulism (de unde multi s-ar declara nevionavati din lipsa constiintei) nu poate trai cu propia vinovatie, aceasta trimitandu-l la marturisirea pacatului.

Este o carte frumoasa de citit: cursiva, lina si usoara. Un roman captivant si spun asta fara sa exagerez din dorinta meschina de a-mi anima recenzia si scriisul printr-o infloritura.

Ce este bine? Sa lasi natura sa termine ce a inceput sau sa te ridici deasupra ei? Nu este aceasta o sfidare, o intrerupere nenaturala care nu-si are locul? Mihail Drumes ofera o perspectiva incredibila asupra naturii umane, in care toate cartiile erau deja puse pe masa...atata tot ca cel aflat in cauza nu stia inca!

Ce mare putere au cuvintele atunci cand, prin talentul autorului ajung sa-ti zguduie fiinta! Cazul Magheru este, intradevar, o capodopera, una dintre cele mai mari lucrari ale scriitorului. Recomand!

3 comentarii:

  1. o sa caut si eu cartea:)
    si inca ceva: cum dau "like" ? ca nu vede ochiu meu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am asa ceva :( - Cred ca ar trebui sa-mi fac pagina pe facebook pt blog si deja efortul e prea mare :D

      Ștergere
  2. Am citit-o cu aproape un an in urma... nu m-a fascinat precum alte carti scrise de Drumes, dar a avut o mare influenta pozitiva asupra mea, ci anume: inainte sa o citesc, planurile mele de vitor erau: sa traiesc dupa cum ma taie capu' si la 30 de ani sa ma sinucid, caci, credeam ca atunci se termina viata. Iar "Cazul Magheru" mi-a deschis ochii si m-a vazut sa vad faptul ca viata e extrem de scurta...

    RăspundețiȘtergere