vineri, 3 februarie 2012

Batranul si marea (carte)

Batranul si marea de Ernest Hemingway,
editura Polirom, 173 pagini, pret
aprox. 35 de lei
Ernest Hemingway (1899-1961) scrie despre incercarea scriitorului de ,,a iesi in larg", de a face ceva nou, in incercarea de a-i depasi pe marii scriitori din trecut. Ajuns in larg se gaseste singur, fara nici un sprijin. Situatie in care autorul s-a regasit, numai ca-n cazul sau suferintele l-au impins la suicid.

Personajul nostru principal nu se sinucide, ci-si continua viata de pescar, in toata saracia ei, visand la o zi mai norocoasa, cand va prinde pestele cel mare, cand va izbuti. Dar, tocmai fiindca a a juns in larg este infrant pentru ca pericolele cresc pe masura ce se departeaza de cea ce stie.

Desi pare scurta si usoara, este defapt o lectura interesanta si profunda, necesara pentru orice cititor, prin a carei simplitate se surpinde insasi esenta umanitatii, transpusa in spectacolul vietii.

De asemeni, poate fi interpretat ca un monolog al autorului in incercarea de a reda o situatie trista, un final dur si tragic, similar celui in care viata ne obliga sa ne regasim. Scriitor care de fiecare data cand creaza incearca sa atinga un alt nivel, se afunda din ce in ce mai mult in singuratate, gasindu-se in postura de a-si gasi pacea prin arta scrisului, salvare si distruge.

In nici un caz nu-i o carte in care autorul se indeparteaza de cititor. Ba din contra, se expune, folosindu-se cu maiestri de experientele sale.
Astfel, va recomand, ca lectura obligatorie de citit, Batranul si marea de Ernest Hemingway

Mai multe despre autor aici.

2 comentarii:

  1. m-ai convins, o voi citi:) mie mi-a placut mult "Pentru cine bat clopotele"

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut foarte mult cartea. stilul autorului- de calitate.

    RăspundețiȘtergere