Middlesex de Jeffrey Eugenides, editura Polirom, 593 de pagini, pret aprox. 40 de lei. |
Middlesex este o carte usoara, relaxanta. Subiectul, aparent comercial, care putea sa devina ingrozitor (acela a unui hermafrodit), se dovedeste a fi surprinzator de profund. Jeffrey Eugenides m-a uimit pentru a doua oara.
M-a surprins cate a evidentiat autorul despre sufletul uman, atat de bine deslusit in complexitatea sa. Un roman in care este surprinsa suferinta, dragostea, vinovatia. O sumedenie de stari au fost imbinate in decorul unei incursiuni in istoria unei familii de imigranti greci pe teren american. Defapt, cheia sucesului acestei naratiuni consta in evocarile contiune ale unor amintiri vazute din interior; legaturi care sfideaza reguliile normalului, pentru ca prezentul se combina cu trecutul, naratorul fiind un personaj omniprezent care incearca sa traga o concluzie, privind in trecut asupra propriei vieti.
Este o carte ideala pentru tine daca nu te deranjeza un numar ridicat de pagini. Ai sa descoperi o mica ,,enciclopedie" a timpului ce se desfasoara de la inceputul anilor '20 pana in prezent. O minunata ilustrare subiectiva a societatii de-alungul timpului. O piesa de literatura ce nu trebuie sa lipseasca din rafturile bilbiotecii nimanui. Lectura foarte generoasa in emotii, in detalii, care te trece de la tristete la izbucniri zgomotoase de ras fara sa-ti dai seama!
Referitor la carti, atat in general, cat si cu gandul la Middlesex si, mai putin palpabil, la Intriga matriomniala (tot de J. Eugenides), ajung la gandul ca arta scrisa, romanul, este o munca generoasa, plina de compasiune. Mi se pare ca, prin scrierea unei carti, scriitorul isi arunca pe tava, in taisul publicului, in vantul timpului, sufletul si o bucata din incarcatura sa, tinuta la copt ani de-a randul. Pentru doar 40 de lei (atat m-a costat cartea aceasta) cuvintele devin sprijin, frazele inspiratie, iar intreaga lucrare o amprenta a unui alt individ de pe aceasta planeta.
Si daca o carte de 600 de pagini iti provoaca atatea reactii, nu pot sa n-o recomanzi altora, spre a a fi criticata in continuare ca o adevarat opera de arta contemporana.
Postez mai jos alte coperti ale aceluiasi roman, intrucat o imagine face cate o mie de cuvinte.
vreau si eu cartea asta!!! auzisem de ea dar m-ai convins. e si saga de familie???
RăspundețiȘtergerenu :). desi, ar fi fost interesant, presupun.
Ștergere