joi, 20 decembrie 2012

Michelangelo. O viata nelinistita.

 
Michelangelo. O viata nelinistita.
(Michelangelo. Una vita inquieta.)
de Antonio Forcellino
editura All, Bucuresti 2011
traducere de Cornelia Dumitru
510 pagini
Dintre toti artisii lumii pe care as putea sa-i spun repede, fara sa gandesc prea mult, cel mai mult imi place munca lui Michelangelo. Renasterea in sine ma entuziasmeaza; sunt utilizate cu succes elemente ale artei lumii antice pentru a le folosi atunci. In renastere este atins apogeul a tot ce se dorea sa se faca pe parcursul erei medievale. Este cu atat mai deosebit acest artist, Michelangelo Buonarroti, cu cat sculpturiile sale sunt capodopere care nu au fost depasite inca din 1500. A depasit arta anticilor (ceea ce poate fi numit drept laitmotivul renasterii) uimindu-si contemporanii, a fost un om cu o personalitate extrem de intensa. Cuceriirile sale mi se par supraomenesti. Capela Sixtina, David, Pieta, Sclav muribund, sunt doar unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale.
 
Dar, pe langa talentul sau de geniu, cel mai mult m-a impresionat firea sa salbatica. Lucru care se poate observa pe mai multe planuri. In primul rand, el se remarca prin curajul cu care lucru cu dalta puternic in marmura, fara frica (spre deosebire de ceilalti scluptori ai vremii) de a o lovitura prea grea in blocul de piatra, stricand iremediabil curenta sa lucrare. Apoi, era incapatanat, un antisocial care nu-si trata cum trebuie prietenii, fiind temperamental si paranoic. Asta ar fi atmosfera si motivul pentru care a lucrat aproape singur la Capela Sixtina timp de patru ani. Si mai sunt o gramada de alte lucruri interesante scrise in aceasta carte. Lucruri care nu tin neaparat de arta, ci si de atmosfera vremii. Ganditi-va numai la faptul ca Michelangelo a trait in aceasi perioada cu Leonardo, Rafael, papa Iuliu al II-lea, precum si cu familia de Medici.

Se poate spune, totusi, ca Antonio Forcellino a pus prea mult accentul pe latura avara a artistului, insa nu e un lucru atat de grav incat sa refuzati sansa de a cititi aceasta carte.

V-o recomand pentru ca este uimitor construita. Sunt prezentate atat elemente ce tin de atmosfera istorica (de cultura generala) cat si detalii de specialitate, poate mai interesante pentru cei ce au o pasiune pentru arta. A. Forcellino si-a construit cartea intr-un mod perfect din punctul meu de vedere. Mai intai poveste viata lui Michelangelo. Dar, pe langa asta, mentioneaza scrisori scrise de el catre familie, sau de alti despre el. Cand sunt intalnite faimoasele sale capodopere autorul le comenteaza intr-un mod viu si original. La finalul cartii, cat si pe parcursul ei, sunt anexate poze, reproduceri esentiale in intelegerea subiectului. Asadar, eu va dau promisiunea mea ca Michelangelo. O viata nelinistita. isi merita pe deplin banii. 

2 comentarii:

  1. interesanta carte:)ai scris foarte frumos despre ea. si sa nu uit, blogul tau arata foarte bine acum:)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc! am invatat saptamana cateva lucruri de baza in photoshop pentru a face titlul :)

    RăspundețiȘtergere