sâmbătă, 19 mai 2012

Romancierul naiv si sentimental

Orhan Pamuk
Romancierul naiv si sentimental
(The Naive and the sentimental novelist)
editura Polirom, Bucuresti 2012
traducere de Rebeca Turcus
161 de pagini
Romanele sunt vieti secunde. La fel ca visele despre care vorbeste poetul francez Gérard de Nerval, ele dezvaluie culorile si complexitatea vietii noastre si sunt pline de oamen , chipuri si obiecte pe care avem senzatia ca le recunoastem. (p. 7)

Aceasta carte m-a facut sa am indragostesc iremediabil de Orhan Pamuk, autorul cartii. Din pacate, pana acum cateva zile cand am citit o foarte frumoasa recenzie (care m-a convins sa cumpar si sa citesc Romancierul naiv si sentimental), nu mai auzisem de acest domn Pamuk.

Cititorul are impresia ca se afla nu printre cuvintele unui roman, ci in fata unui peisaj pictat. (p. 11)

Per ansamblu, este o carte de eseistica despre lumea romanelor, tratata atat din perspectiva romacierului cat si a cititorului. Avand numai 161 de pagini Orhan Pamuk s-a dovedit a fi, dupa cum mentioneaza la finalul carti, cel mai neindurator critic si editor al propriilor sale scrieri. Firea sa perfectionista a dat nastere unei carti fermecatoare, pline de intelepciune care dezvaluie lumea tainica a romanului, precum si jocul ce se realizeaza intre cititor si scriitor. La final, raman cu ideea ca este nu numai o carte dedicata romanului, ci si o invatatura din care se desprind lectii asupra istoriei si firii omului.

Adevarata placere la lectura unui roman pleaca de la capacitatea de vedea lumea nu din exterior, ci prin ochii protagonistilor care traiesc in universul respectiv. (p. 14)

Pamuk are talentul de putea pune punctul pe i, marturisind lucruri pe care le-a simtit citind si scriind, descriind atat partea sentimentala (reflexiva) a cititorului, cat si cea naiva (impulsiva, credula) a acestuia. Am citit avand admiratie si respect deplin fata de autor, un om ajuns la varsta de 58 de ani care se pastreaza umil in fata cititorului.


...motivul pentru care citim astfel de romane [politiste etc] este acela de a simti tihna si siguranta oferite de un loc familiar. Iar motivul pentru care revenim la romanele literare, la romanele mari, unde cautam indrumare si intelepciune, pentru a conferi un sens vietii, este faptul ca nu ne simtim bine in lumea in care traim. (p. 135)

Termin cartea cu dorinta de a afla mai multe despre autor, de a-i citit operele si cu o pofta agonizanta fata de marele romane care ma asteapta. V-o recomand!

Omul modern citeste si are nevoie de romane pentru a se simti la largul lui in lume, caci relatia cu universul din care face parte este deteriorata - iar astfel el face tranzitia de la naivitate la sentimentalism. (p. 135)

2 comentarii:

  1. Iar motivul pentru care revenim la romanele literare, la romanele mari, unde cautam indrumare si intelepciune, pentru a conferi un sens vietii, este faptul ca nu ne simtim bine in lumea in care traim.

    Omul modern citeste si are nevoie de romane pentru a se simti la largul lui in lume, caci relatia cu universul din care face parte este deteriorata - iar astfel el face tranzitia de la naivitate la sentimentalism.

    Caaat de adevarat! :x

    RăspundețiȘtergere