miercuri, 9 mai 2012

Ben Rice: Pobby si Dingan


Pobby si Dingan
(Pobby and Dingan)
de Ben Rice
editura Univers, Bucuresti 2007
traducere de Dan Ciobanu
110 pagini
Va propun si voua sa faceti acest mic experiment: intrati intr-un anticariat si alegeti o carte. Desigur, poate parea banal, insa provocarea consta in a alege absolut aleatoriu cartea respectiva, incercand sa va eliberati de prejudecati. Nu alegeti autori cu nume sonore, ori ceva ce stiti ca prietenului dumneavoastra i-a placut. Pur si simplu, luati o carte mai ieftina care suna amuzant. A mea a fost redusa mai intai de la 5 lei la 2.99, ca apoi, cu doar 50 de bani, sa cada in mainile mele. Norocul meu este ca m-am debarasat de prejudecati. Normal as fi spus ca daca a fost redusa de n ori cu siguranta nu-i mare branza de capul ei, ori probabil subiectul a fost prea greu pentru cititorul de zi cu zi.
 
Povestea este simpla, insa cred ca in asta consta si frumusetea. Deseori, scriitori romani aleg subiecte simple, pe cand operele straine tind sa contina de cele mai multe ori aventurile palpitante. Imi place atunci cand ordinarului ii este acordata mai multa atentie si ajunge pe prima pagina. Cateodata, rezultatul este o imagine in oglinda a sinelui, asta ajutandu-ne in a ne putem da seama de greselile pe care le facem. Devenim mai usor atins cand personajele sunt din ,,lumea noastra". Facand o paralela, consider ca lectura este ca o calatorie, iar cu cat aceasta este mai bogata in detalii, cu atat mai mult noi iesim mai schimbati, cu capacitate de intelegere si sensibilitate mai mare. Urmand aceasi idee, cand un turist viziteaza o tara straina si trece in goana prin toate reperele prezentate in ghidurile turistice, se intoarce acasa cu o perceptie eronata asupra regiunii vizitate. Pe cand un alt calator care mai omite din obiectivile turistice, dar in locurile in care merge isi dedica atentia in a observa detaliile, prinde mai bine gustul meleagurilor straine.
 
Subiectul: Fiica unui miner din Australia are doi prieteni imaginari: Pobby si Dingan. Intr-o zi, tatal fetei ii uita pe cei doi in mina. Tatal se intoarce acasa fara prietenii imaginari,iar fetita se imbolnaveste de suparare. Tot orasul ajunge sa se implice in cautarea lui Pobby si Dingan. Dar, problema este ca nu-i deloc usor sa gasesti ceva atunci cand este invizibil.

  • Mi-a placut pentru ca: subiectul este inedit, iar autorul reuseste sa valorifice acest lucru pe parcursul cartii. Intamplarile sunt vazute din punctul de vedere al fratelui mai mare al surorii, un baiat ce nu are mai mult de 13 ani. Astfel, perspectiva pe care cititorul o capata asupra acestui orasel din Australia este marcate de micile sale naivitati asupra lumii ce-l inconjoara. Opiniile sale sunt sincere, dorintele sale sunt pure, iar reactiile, tot timpul exagerate. Mi-a placut de asemeanea pentru ca m-a readus in universul copilariei si mi-am amintit de propriile mele idei distorsionate asupra restul oameniilor. Astfel, balanta se egalizeaza, iar romanul capteaza atentia cititorului cap-coada.
Va recomand aceasta ,,fermecatoare poveste despre puterile secrete ale imaginatiei"!

6 comentarii:

  1. ooooooooooo, daaaaaaaaaa, am citit candva acesta carte:) nu mai retin cum s-a terminat, dar mi-amintesc sentimentul de duiosie si de bunatate, naivitate si durere pe care mi l-a lasat! tin minte ca i-am facut cadou cartea varului meu, el a citit-o si spunea ca el, ditamai omu', a plans citind-o....oricum, ai feeling daca ai ales-o pur si simplu din anticariat!:) inedita experienta, n-am incercat-o niciodata.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si pe mine finalul m-a intristat putin, nu ma asteptam sa se termine asa :(

      Ștergere
  2. Am facut si eu odata faza cu Anticariatul... de care spui tu. Si.. :-< Acuma am mai multa grija ce aleg, caci nu mi-a placut ceea ce am ales... Voi pune si o postare despre asta dar nu prea devreme.. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu este o regula ca ce alegi va fi bun. practic incerci marea cu degetul :). de abia astept sa citesc :D

      Ștergere