joi, 23 februarie 2012

Mironositele

Coperta cartii ,,Mironositele" de Federico Andahazi
de la editura rao,
de 154 de pagini la pretul aprox. de 12 lei.
L-am ,,descoperit" pe Federico Andahazi, autorul cartii in discutie, in urma unei oferte de la Diverta. Astfel, puternic multumita de mica mea ,,afacere", am iesit cu o carte de numai 11.99 lei. Chilipir! mi-am zis.

Pe spatele cartii, este precizat ca actiunea, enuntata in stil gotic modern, are loc in anul 1816. Personajele, implicate in sumbra dezvaluire a unor secrete ce pot schimba fata lumii, sunt Percy si Mary Shelley, Claire Clairmont, lordul Byron si secretarul domnului Byron, John William Polidori.

Care este taina pe care editori o anunta cu atata aroganta? Taina nu este reala. Povestea se rezuma la o fantazma erotica ce vrea sa reliefeze firea omului, lipsa moralitatii, lipsa izvorului originalitatii, etc. Secretul consta in existenta unei creaturi similare vampirilor. Fiinta, de sex feminin, desigur, ostracizata de propiul aspect, are nevoie de fluidul alb, existent in fiecare fiinta barbateasca. S-ar putea sa va dati seama la ce ma refer. Este o creatura perversa, care, din punctul meu de vedere, s-a autodescris cu prea multe epitete, autorul a facut uz de figuri de stil in a infatisa hidosenia sa exagerata. Aceasta fiinta perversa se hraneste din insasi fructul pasiunii omenesti, profitand cu abilitate de slabiciunile oamenilor. 

Apreciez talentul autorului. Imi place cum scrie, insa mai putin despre ce scrie. Descrierile sunt ametioare, proza de o muzicalitate rara, imaginiile sunt vii. Doar descrierea unui lac poate deveni senzuala, iar timpul indepartat adauga mister. Desi scrise foarte bine, intamplarile mi s-au parut a fi imbuibate cu carnalitate, de o sexualitate exagerata, groteasca.

Despre umorul negru? As fi tentata sa scriu ca este o reclama falsa, insa ma resemnez in a spune ca depinde din ce unghi este privita cartea. Privind direct actiunea, aceasta nu pare mai mult decat o conspiratie plina de umor, o gluma plina de ironie.

In final, va las pe voi sa decideti daca Mironositele este o carte buna, sau nu. Amintesc doar de paginile captivante, ca cele 150 de pagini pot fi terminate cu usurinta in cateva ore. Am pus si coperta din UK, intrucat arata exact desore ce e vorba, nu ca cea de la noi, care lasa urme de indoiala.

2 comentarii:

  1. Ah! Cat imi place cum descrii cartile :x. Creatura aceea din "Mironositele" imi pare ca un succubus... (incubuss la masculin).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment si mie-mi plac poeziile tale :)

      Ștergere