joi, 27 decembrie 2012

Moarte Subita, J.K. Rowiling

Stare: ABANDONATA

Moarte Subita
(The Casual Vacancy)
de J.K. Rowling
editura Trei, Bucuresti 2012
traducere de Constantin Dumitru
447 de pagini
La inceput, cand am cumparat Moarte Subita de J.K. Rowling, aproape ca saream in sus de bucurie. Numai la vederea copertii rosii puteam sa trec cu vederea pretul exorbitant pentru 400 de pagini amarate. Cred ca devine evident ca eram atat de incantata datorita seriei Harry Potter, care imi placuse atat de mult si de care ma atasem inca de la aparitia primelor carti (cand, tin minte, ma duceam la lansariile de carte impreuna cu tata si incepeam sa citesc din Harry Potter si pocalul de foc inca din masina).
 
Barry Fairbrother moare neaşteptat, când abia trecuse de 40 de ani, iar micul oraş Pagford este şocat. Idilicul orăşel englezesc, cu o piaţă centrală de modă veche şi o catedrală ancestrală, ascunde de fapt un război mocnit între mai multe tabere: bogaţii contra săracilor, adolescenţii contra părinţilor, nevestele contra soţilor, profesorii contra elevilor… Pagford nu este de fapt ceea ce pare la prima vedere.
 
Cel mai mare conflict îl stârneşte însă locul lăsat liber de Barry în consiliul parohial. Cine va triumfa într-o luptă electorală plină de pasiune, duplicitate şi revelaţii neaşteptate?
 
O comedie neagră, provocatoare şi surprinzătoare, Moarte subită este prima carte pentru adulţi scrisă de J.K. Rowling.
 
Sunt foarte sigura ca daca acest roman ar fi fost scris de catre orice alt scriitor de pe planeta nu as fi luat-o in niciun caz in considerare. Apreciez alegerea scriitoarei de a a nu se limita la statutul de mama a seriei Harry Potter. Mi-ar fi placut foarte mult sa fiu compatibila cu cele scrise de ea, insa, sincer vorbind, aceasta carte este o porcarie.
 
Am ajuns pe la undeva pe la pagina 120 si ceva pana cand n-am mai putut suporta. De obicei nu ma enervez atat de tare, dar in acest caz simteam ca toata aceasta ingramadire de personaje, fapte, etc, nu ma duce la nimic. Mai ales ca, daca indraznesti sa nu ai tatuat pe creier toate personajele si sa mai si faci o pauza de 10 ore de la actiune, pierzi sirul a tot ce ai citit pana atunci si incep sa uiti cine-i Terry, cine-i Kay, care copil are probleme si ce babuta se droga. Poate ca, daca o citesti pana la capat, dedicandu-i-te 100% si mai si iei in considere cine-stie-ce inteles ascuns, poate fi o poveste  acceptabila. Tot ce pot sa spun este ca eu sunt dezamagita.

2 comentarii:

  1. aoleuuuu, si eu care vroiam s-o cumpar.....

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine ca nu sunt singura:)) eu doar am downloadat-o inainte sa apara traducerea, dar nici macar de primele 50 de pagini nu am reusit sa trec...poate mai fac o incercare dar sincer nici mie nu mi-a placut deloc. nu pot sa spun ce anume..pur si simplu nu m-a prins actiunea si uitam de la o pagina la alta ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere