sâmbătă, 31 martie 2012

Morti cu totii

Charlaine Harris
Morti cu totii
(All Together Dead)
editura Leda, Bucuresti 2011
traducere de Lavinia Braniste
383 de pagini
Desi imi propusesem sa recitesc Marile sperante de Dickens, n-am putut rezista tentatiei de a citi al VII-lea volum din seria Vampirii Sudului. Pornind de la ideea ca si aceasta cartea va semana cu celelalte, va puteti forma deja o idee cu privire la continut. Ceea ce vreau sa spun este ca, desi actiunea, logic, evolueaza, nu exista diferente majore. 

(Oricum, am vazut in revista Marie Claire din aprilie, la sectiunea in care se recomanda carti, o metoda foarte simpatica de a prezenta noutatiile literare. Acolo, se trecea prima fraza dintr-o carte. Cum in cazul de fata primul enunt este o propozitie ce nu depaseste un rand, m-am hotarat sa schimb un pic regula si sa transcriu primul fragment integral. Scopul mi se pare foarte practic, mai ales ca eu atunci cand ma aflu la o librarie tot timpul citesc inceputul primelor pagini si sunt sigura ca si voi faceti la fel. Defapt, este o modalitate foarte bune pentru a va face o impresie si asupra stilului in care este scrisa. Mai ales ca uneori, a da un citat va va putea dezorienta. In conluzie, ceea ce vroiam sa spun este ca de-acum incolo voi trece tot timpul prima-ceva dintr-un roman. Acum, haideti sa revin la Morti cu totii:)

Primul fragment: Barul de vampiri din Shreveport se va deschide mai
tarziu in seara asta. Intarziasem, asa ca m-am dus direct la usa din fata, cea pentru public, unde m-a oprit insa un anunt scris cu litere gotice, rosii si clare, pe un carton alb: VOM FI PREGATITI SA VA INTAMPINAM CU O MUSCATURA IN SEARA ASTA, LA ORA 8. VA RUGAM SA NE SCUZATI PENTRU INTARZIERE. Semnat: ,,Colectivul Fangtasia".

Subiect: Dupa trecerea uraganului Katrina, New Orleans-ul a avut de suferit, mai ales regina Louisianei, Sophie-Anne Leclerq. Astfel, Sookie este nevoita sa calatoreasca impreuna cu Eric, Pam, Bill, Andre etc, pentru a-si juca rolul de detector de minciuni. Ceea ce ii face pe vampiri s-o doreasca pe Sookie in Rhodes nu este neaparat problema financiara, ci mai degraba ajutorul pe care l-ar putea oferi in procesul intentat asupra reginei, aceasta fiind acuzata ca si-a ucis sotul. La Piramida Piramida din Gizeh o serie de accidente violente o va astepta...

Dupa cum ne-am obisnuit, la intamplari iau parte teriantropi, zane, varcolaci, oameni, telepati, vampiri, demoni si, mai nou, britlingeni, fiinte supranaturale, care din cate-am inteles, provin dintr-un univers paralel. Charlaine Harris si-a compus cartea intr-un stil alert, plin de suspans, in care notele ironice si glumitele nu lipsesc. Si daca sunteti admiratori ai cuplului Quinn-Sookie, cu siguranta veti avea ce vedea. Pe de alta parte, si relatie Sookie-Eric evolueaza, pe cand vampirul Bill ramane in umbra.

Avand in vedere ca este o carte de fictiune, consider ca este potrivit sa reprezinte o lectura usoara si relaxanta, ce poate fi parcursa cu usurinta in doar o zi-doua. Este deci, o carte accesibila si fara pretentii, care nici nu costa mult (aprox. 10 lei). De aceea v-o recomand ca distractie de weekend. Spor la citit!

duminică, 25 martie 2012

Albume de arta (1)

Data trecuta am scris un post in care am promovat cateva enciclopedii despre cai. ASTAZI, voi alege dinte cele 52 de albume de arta pe care le am in biblioteca, 4 dintre ele pentru a le prezenta aici. Va rog, de asemenea, sa nu uitati sa votati la sondajul din dreapta jos. Va multumesc!

FASHION FROM THE 18th TO THE 20th CENTURY

Am cumparat-o de la un anticariat Exlibris de la Universitate la aproximativ 30 de lei. Vad ca la Diverta costa 50 de lei. Oricum, imi place la nebunie aceasta carte pentru ca are O MULTIME DE POZE, FOARTE CLARE, PLINE DE DETALII prin care este prezentata moda a trei secole in poze. La inceputul fiecarei parti, de exemplu la secolul XVII, exista o mica prezentare a curentului de-atunci, scris in limba engleza. Cateodata, in stanga pozei ce infatiseaza o rochie foarte frumoasa cu dantela si model floral, se afla si o pictura celebra reprezentand acel model de haina. Recomand aceasta carte pentru pozele secolelor 18 si 19. Din pacate, la secolul 20 sunt poze destul de ciudate, cu o moda foarte futurista, neinfatisand deloc, spre exemplu, moda din anii '60 sau '80, dupa care ma topesc. De ce?

ARTA ISTORIA VIZUALA A ARTELOR PLASTICE

Istoria vizuala artelor plastice este o minunata encilopedie, in care, este sunt ilustrate cronologic cele opt epoci fundamentale ale istoriei arte, oferind o perspectiva clara si explicita asupra celor mai importante momente ale ei. Are dimensiunea unei palme si o grosimea substantiala (510 pagini); chiar este o lucrare indispensabila pentru toti pasionatii in arte, dar si pentru micii amatori. O recomand pentru pozele potrivite, dar si pentru textul usor de inteles, care nu ofera informatii inutile, ci te lanseaza in esentialul fiecarei epoci.

PICASSO de Ingo F. Walther si REMBRANDT de Michael Bockemuhl


Pe langa imaginile care ilustreaza nu numai tablourile acestui pictor din Spania, contine si poze inedite asupra artistului insusi la diferite varste. Sunt fotografiate si sclupuriile lui Picasso, schite si expozitii. Pretul variza, dar am vazut locuri in care costa numai 10 lei. Dar, cel mai frumos lucru la acest album de la TASCHEN este ca sunt publicate si citate faimoase ale pictorului, precum si o mica biografie foarte interesanta. Cealalta enciclopedia de la editura TASCHEN, de aceasta data in engleza, este compusa dupa aceasi model. Normal ca nu au cum sa aiba poze din perioada baroca, dar citatele si biografia merita citite. Sunt infatisate numai lucrarile esentiale, asa ca va va oferi o imagine clara asupra pictorului olandez, Rembrandt.

sâmbătă, 24 martie 2012

Doamna Bovary

Gustave Flaubert
Doamna Bovary
(Madame Bovary)
editura Polirom
traducere de Aurelia Ulici
440 de pagini,
Intai de toate, vreau sa transcriu aici un citat, luat din a doua jumatate a romanului (numarul paginii l-am pierdut; sper sa ma scuzati), pentru ca in el se regaseste o minunata descriere a personajului principal, al doamnei Bovary:
Apoi, el recita Misereatur si Indulgentiam, isi inmuie degetul mare de la mana dreapta in mir si incepu ungerile: la inceput, pe ochii care poftisera atat la toate bogatiile lumesti; apoi, pe narile lacome sa absoarba adierile caldute si miresmele iubirii; apoi, pe gura care se deschisese sa minta, care gemuse de trufie si strigase intru desfrau; apoi, pe mainile care primisera atingeri suave si, la sfarsit, pe talpile atat de iuti altadata, cand alerga spre implinirea dorintelor si care acum nu vor mai merge niciodata.
Gustave Flaubert (1821-1880) este un mare scriitor realist francez. Doamna Bovary este considerata de multi critici literari ca o capodopera literara ce a stat la temelia dezvoltarii artistice a secolului 19. Autorul se remarca prin precizie, detaliu, veridicitate si transparenta. Indeplineste toate trasaturile curentului realist, dintre care mentionez:
  • se creaza iluzia de realitate;
  • se prezinta adevarul de viata printr-o viziune obiectiva asupra lumii, asupra aspectelor morale si sociale de la periferia societatii;
  • se demonstreaza ca aceasta perifirerie a societatii, considerata pana atunci vulgara si neinteresanta, poate fi ,,la fel de dramatica si de complexa ca si lumea eroica a clasicismului";
Personajul principal, al carui nume este prezent si-n titlu, Doamna Bovary, este o femeie desteapta cu ambitii inalte, dar care fiind casatorita cu un medica mediocru (Charles), nu reuseste sa atinga ,,adevarata dragoste". Este vesnic nemultumita de statul sau social, de aspectul monoton al vietii sale. Tanjeste dupa o pasiune clocotitore, dupa o viata mai dinamica, dupa luxul claselor inalte. Emma este o romantica. Chiar daca poate fi vazuta ca sotie si mama denaturata, ea trezeste mila si compasiunea cititorului, datorita copilariei in care nu a avut niciun model feminin de urmat (mama ei a murit, dupa aceea a fost trimisa la manastire). Scopul sau, idealul sau de fericire nu a fost niciodata realist, ci tot timpul extras din fictiune, nu dupa modelul realitatii. Doamna Bovary este o femeie care nu va fi niciodata fericita. In mod intentionat titlul cartii este compus din numele sotului (Bovary) si de ,,Doamna", pentru ca reprezinta statul ei dupa casatorie, rolul pe care este nevoita sa-l joace. Multi oameni se vor regasi in drama ei (fie ca o recunosc, sau nu), pentru ca ,,fericirea" este greu de atins si deseori ne gasim obligati sa ducem o viata pe care nu o dorim.

Mi-a placut Doamna Bovary pentru nenumaretele feluri prin care mi-a pus mintea la contributie. Pe langa o mare opera ce trebuie, in mod incontestabil, citita de toata lumea, ea ofera si infinite posibilitati de interpretare asupra mesajului. Ca sa inchei, va rog, cand aveti timp, (re)cititi-o!

duminică, 18 martie 2012

Mirror, Mirror/ Oglinda, Oglinjoara

Genul: Aventuri, Comedie
Durata: 106 minute
Regia: Tarsem Singh
Limba: Engleza
Audienta: AG
In rolurile principale: Lily Collins, Julia Roberts and Armie Hammer

In primul rand, va avertizez: sa nu va lasati impresionati de trailer. Cu anumite mici exceptii, majoritatea fazelor amuzante sunt prezentate acolo. In filmul propiu-zis este multa actiune, care probabil va fi apreciata de copilul dumneavoastra, insa pentru celelalte varste va fi agonie pura. Exista anumite momente simpatice si amuzante si cu siguranta, fara Julia Roberts intreaga pelicula nu ar fi fost la fel. Ar fi fost mai simpatic daca din basmul Alba-ca-Zapada ar fi pastrat mai mult din povestea originala, intrucat povestea nespusa a Albei-ca-Zapada, cu accentul pus pe final, scartie grav. Efectele speciale nu sunt senzationale, pana si zapada din fundal pare falsa. Fiind naiv si excesiv de copilaros, nu pot sa-i dau mai mult de 2 stele din 3.

Astfel, va recomand sa vedeti Mirror, Mirror numai daca aveti copii sau doar daca duceti dorul acelor vremuri.

Seriale

Am mai vazut ca si pe alte bloguri au fost postari asemanatoare, asa ca, nevrand neaprat sa-i copiez acei ,,ceilalti", fac si eu ceva similar. Le pun in ordinea in care-mi plac, ori in cea in care ar trebui sa fie.


Ma uit la Grey's Anatomy de cand lumea. Chiar daca au trecut ani si ani de cand astept episoade noi, nu m-am plictisit de loc de lumea de la spitalul Seattle Grace. Chiar daca pare uimitor, nici de Ellen Pompeo, cea care o joaca pe Merdith Grey, nu mi s-a acrit, chiar daca a imbatranit destul si numai e atat de frumoasa ca-n primul sezon. In cazul in care nu aveti habar despre ce vorbesc, haideti sa va dau cateva detalii: in primul rand, sunt in momentul de fata opt sezoane. Subiectul este viata de intern si rezident, precum si cea a mentoriilor lor. Personajul principal este, dupa cum am mai spus, Meredith. De la scoaterea unei bombe dintr-un om in timpul unei operatii, de la sustinerea celei mai bune prietene, Cristina, Meredith NU plictiseste deloc. Lucrurile evolueaza intr-un mod imprevizibil si placut si chiar daca ne aflam in pragul celui de-al optulea sezon, suspansul si comedia sunt inca prezente.

Actiunea are loc in undeva intre anii '20 si '30, pe vremea Prohibitiei. Pe de o parte, este o veritabila lectie de istorie in care costumele si actorii sunt fara cusur, iar pe de alta parte, este un serial foarte placut prin actiunea inteligenta, suspansul creat de turnura neasteptata, dar realista a intamplarilor, dar si prin delicioasele ironii care lasa loc liber unei filozofii de viata, pentru ca politica acelor vremuri poate fi suor de transpus zilelor noastre. Este vorba despre Nucky Thompson, un politician si gangster adevarat.
Actiunea are loc la inceputul aniilor '60. Este o drama despre o companie de publicitate, una dintre cele mai faimoase la aceea vreme. De la fascinantul si simpaticul Don Draper (Jon Hamm), la Joan Harris, secretara super-sexy, (Christina Hendricks), tot timpul se-ntampla ceva nou. Ador moda acelor vremuri, in special cum se imbracau femeile. Comparativ cu alte seriale, are mai putina actiune, este mai ciudatel, dar este frumos si merita vazut. Mai putin pentru o asa zisa lectie de istorie, ci mai mult pentru imaginile despre societate, viata, adevar si minciuna.
O comedie buna care are in centrul atentiei o familie americana. Avem mama blonda tip casnica, un tata angajat la o agentie imobiliara care incearca sa fie cool si cei trei copii ai lor. Primul este cam tantalau, al doilea este un tocilar, iar al treilea este o fata proasta ca bata, dar populara. Fratele mamei blonde este gay, acesta fiind casatorit cu un omulet mai plinut pasionat de clovni. Au adoptat un copil din Vietnam. Tatal celor doi frati (tipei blonda si fratelui gay) a divortat de mama lor, iar acum este casatorit cu Gloria (ce ciudat ca numele ei l-am tinut minte), o foarte frumoasa columbianca care este mai tanara decat fica-sa. Ea are dintr-o casatorie anterioara un copil. Micut, grasut si naiv. Daca chiar vreti sa radeti, vi-l recomand.

In primul rand, distributia! Henry Cavil arata suuper! Jonathan Rhys Meyers este si el un actor bine-pus, cu roluri in multe filme cunoscute. Desi pare un serial apus, acum ca s-au incheiat toate sezoanele, mie mi se pare ca iesit ceva frumos si astfel, demn de luat in considerare. Actiunea are loc in Evul Mediu, urmarind domnia lui Henric al VIII-lea, cel care a avut..sase sotii? Exista actiune, drama, si dragoste. Toate acestea implinite pe un fundal istoric delicios. Poate ca exista un pic prea multa obscenitate, dar nu ma pot plange.

sâmbătă, 17 martie 2012

Decalog

Provocarea a venit din partea Iuliei, autoarea blogului fructiza. Modelul provine de aici. Sper sa iasa spontan si sincer. In orice caz, aceasta ar fi lista mea cu valori/reguli dupa care m-as ghida in viata.
  1. Sa fi politicoas(a)!
  2. Sa nu furi!
  3. Sa fi generos/generoasa!
  4. Sa fi fericit(a)!
  5. Sa minti doar atunci cand nu ai de ales, iar in rest sa apelezi la sinceritatea bruta!
  6. Gandeste inainte sa actionezi!
  7. Sa fi deschis(a) tot timpul la lucruri noi, chiar si atunci cand ai prejudecati sapate adanc!
  8. Poti lasa lucrurile pe a doua zi, dar...incearca sa fii punctual(a) si responsabil(a)!
  9. Actioneaza in folosul tau, dar fara a-i calca in picoare pe cei din jur!
  10. Sa nu mori prost/proasta si fara credinta!

3 eniclopedi despre cai

Intrucat am fost si cred ca inca ma pot considera pasionata de cai, am cumparat o serie de carti pentru a-mi largi aria de cunostinte. Asa ca, vi le prezint aici, pe blog, pe cele mai frumoase de trei eniclopedii despre cai in ordine descendenta. *Am facut echitatie vreo 3-4 ani, insa, din pacate, am facut o pauza, pana voi avea destui bani ca sa-mi mai practic hobby-ul. Echitatia este un sport scump, o sedinta variand de la 100 la 150 de lei pentru adulti, iar indicat ar fi sa se faca in jur de 2-3 sedinte pe saptamana. 
Coperta cartii ,,The encyclopedia of the horse" de Elwyn Hartley Edwars,
editura ,,A Dorling Kindersley Book" (sau  mai simplu ,,DK"), 464 de pagini,
pret 150 de lei/ sau 25 de Lire Sterline
Este o carte completa si una dintre cele mai bune enciclopedii despre cai de pe piata- cel putin din cate am vazut eu. Pozele sunt superbe, incantatoare. Sunt prezentate toate rasele de cai, toate tipurile de calarie, este trecuta pana si istoria calului, pe langa multe alte curiozitati legate de cultura generala. Sunt scrise foarte multe lucruri interesante, subiectul variaza de la un capitol la altul, dar este sigur ca, indiferent de cat de bun te crezi in materie de caluti, tot vei avea ceva de invatat- doar are 464 de pagini pline de informatie pura. Recomand si va asigur ca se merita, chiar daca pretul este exagerat de mare. Singurul defect ar putea fi ca, daca nu sunteti prea familiarizati cu engleza, limba in care este scrisa aceasta carte, nu o sa fie tocmai comfortabil sa stati cu dictionarul vis a vis.
Coperta cartii ,, Complete Horse Riding Manual" de William Micklem,
editura DK, 400 de pagini, pret aproximativ de 150 de lei
De la aceasi editura ca si cartea prezentata anterior, Complete Horse Riding Manual este o foarte buna enciclopedie in cazul in care ati vrea sa aveti indosariat tot ce se poate stii despre echitatie. Pe langa introducere, contine un ,,indrumator" pentru calaretii incepatori, 14 pagini dedicate intelegerii naturii calului, 24 de pagini in care este prezentat dresajul unui cal; in capitolul 4 se vorbeste despre postura ideala atunci cand calaresti, echlibru si armonie, precum si despre o gandire pozitiva. Urmatorul capitol este despre dresaj, in capitolul 6 este vorba despre sariturile cu obstacole, iar penultimul are in centrul atentiei echitatia de tip cross-country. In ultimul, dar nu cel din urma capitol sunt prezentate sfaturi calaretului. De la mentalitatea potrivita si mentinerea curajului dupa ce ai trecut printr-o cazatura urata, la exercitiile fizice care-ti vor imbunatati prestatia pe cal. In cazul in care va imaginati ca sunt pagini intregi pline de scris, ei bine, va inselati. Defapt, pe fiecare pagina exista macar o poza, sa nu mai vorbesc de acele cateva imagini foarte folositoare care arata din pozitie in pozitie miscarea calaretului in sa. Este bine de stiut ca este-n limba engleza si ca, pe deasupra, costa 150 de lei, numarul de pagini fiind de 400. In functie de ce-ti doresti, ar putea sa te satisfaca, asa ca-l recomand.
Coperta cartii ,,Caii" de dr. Kersting Neumann,
editura rao, 48 de pagini, pret estimativ 30 de lei
Ce si cum: Caii
Aceasta carticica de la ed. rao este una dintre putinele enclopedii despre cai scrise in limba romana- un motiv in plus pentru a fi apreciata. Continutul este succint, termenii de specialitate sunt explicati intr-un mod simplu si clar. Este usor de citit si o recomand celor proaspat initiati in lumea cabalinelor. In cazul in care detineti informatiile de baza, mai mult ca sigur va fi plictisitor si inutil sa o parcurgeti.

PS: Eu mai am cumparata inca o carte, dar nu este atat de buna. Ii mentionez doar titlul: 101 EXERCISES FROM TOP RIDERS. Atat pentru astazi. Saptamana viitoare: Albume de arta.

marți, 13 martie 2012

Prima mea leapsa!

Defapt primele mele DOUA. Le-am preluat de pe http://iubesc-alcoolul.blogspot.com/, blog pe care de altfel il am in blogroll.

Prima
  1. Scrie 3 lucruri pe care stii sigur ca le vei face maine: In mod absolut maine voi citi, voi manca cereale cu lapte, iar dimineata imi voi dori sa nu ma fi trezit niciodata.
  2. Scrie 3 dorinte care nu ti s-au indeplinit inca: Am vrut un iphone 4S, dar n-am eu banii si norocul; apoi un kindle touch- nici nu se pune problema si apoi imi doresc sa-mi cumpar urmatoarele volume din seria Vampirii Sudului.
  3. Scrie primul cuvant care-ti vine in minte: Prima oara a fost imaginea branzei de vaci, apoi niste pinguni, apoi vantul prin copaci vara.
  4. Ce auzi in acest moment? Practic, nici o melodie. Afara se taie niste copaci, dar presupun ca nu se pune. Ultima oara, adica aseara, am ascultat Beatles (apropo, trupa mea favorita): Help!
  5. Daca ai putea pleca in vacanta cu orice scriitor/scriitoare, pe cine ai lua cu tine? Viu sau mort? Cred ca as tanji dupa mai multi, insa m-as simti mai bine cu Anne Rice. 
  6. Care este cea mai iesita din comun activitate a ta? Nu-mi vine nimic in minte.
  7. De cine te-ai speria: stafia lui Michael Jackson sau de Brtiney Spears tunsa la chelie? Cred ca de Britney Spears, pentru ca ea oricum este hidoasa, iar cu chelie...nici nu vreau sa-mi imaginez.
  8. Ceva de incheiere: Te pup?
A doua
  1. Daca vi s-ar propune sa vi se scrie biografia, carui scriitor i-ati incredinta aceasta sarcina? M-ar tenta sa vad cum ar vedea Hemingway viata mea, insa in final as incredinta-o lui Jeffrey Eugenides.
  2. Care sunt motivele pentru care i-ati incredinta lui sarcina aceasta? Pai...imi place cum scrie si cred ca stilul lui ar fi potrivit pentru a contura Romania.
  3. Este sfarsitul lumii. Ce carte ati pune in capsula cosmica pentru a pastra o <<urma>> a umanitatii? Interviu cu un vampir de Anne Rice.
  4. Cum arata pentru dvs. pauza ideala pentru a citi o carte? Vara, intr-o zi insorita, caniculara. Eu, intr-o gradina, in balansoar, sub un copac. In fata: o piscina care ma asteapta.
  5. Daca ati avea puterea de a <<sterge>> un personaj de roman, care ar fi acela? Nica din Amintiri din Copilarie. Am urat cartea aia!
  6. Cati km ati parcurge pentru a gasi o carte? Daca m-ar interesa, n-as avea limite, ar deveni o obsesie pentru mine gasirea acelei carti.
  7. Daca ar fi posibil sa va intoarceti in trecut, ce scriitor ati vrea sa intalniti? Pe Agatha Christie!
  8. Care ar fi primele cuvinte pe care i le-ati adresa (inafara de: ,,Buna ziua!")? Va ador!
  9. Descrieti biblioteca visurilor voastre: Cu multe carrti, aranjate pe categorii, apoi alafebtic.
Pasez mai departe la http://fructitza.wordpress.com/, http://www.bibliophile.ro/ si http://cronicileancutei.wordpress.com/

luni, 12 martie 2012

Categoric moarta

Coperta cartii ,,Categoric moarta"
de Charlaine Harris, editura Leda,
399 de pagini.
Al VI-lea volum din seria Vampirii Sudului.

Verisoara lui Sookie, devenita vampir, este ucisa. Sookie fiind singura ruda ramasa in viata (cu exceptia fratelui ei, Jason, desigur), este denumita mostenitoarea sa. Surprinzator, in drumul catre locuinta verisoare decedate, se intampina tot felul de obstacole printre care si cateva crime. Eroina noastra se adanceste si mai tare in problema supranaturalului, acum plina de vampri, varcolaci, teriantropi, zane si chiar si demoni.

In final, raspunsul cu privire la existenta lui Sookie este relevat. Este spus ce este ea, iar din pacate se afla ca intentiile vampirului Bill, supusul reginei Luisianei, nu erau tocmai rezonabile cand a pasit pentru prima oara in Bon Temps. Quinn, varcolacul-tigru (pe coperta), apare in prin-plan ca iubit al domnisoarei Stackhouse. Cat despre Eric, el ramane in umbra, aparand rar (din pacate).

Nu este o lucrare pretentioasa, ori elaborata, ci mai degraba simpla si accesibila. Asa ca, v-as ruga, ca din start sa nu aveti prea mari pretentii de la ea. Consider ca, in ciuda faptului ca nu se intrevede un mare inteles din continut, lectura poate deveni placuta si frumoasa in ochii cititorului. Actiunea este plina de suspans- mai ales ca in fiecare roman apare ceva nou si neasteptat. Punctul forte al scriitoarei, Charlaine Harris, este acela ca-n fiecare carte, universului supranatural i se mai adauga noi detalii si secrete. Imaginatia autoarei pare a fi fara limite, reuseste aiba tot timpul ceva original si amuzant de spus. Chiar daca personajele nu sunt foarte detaliate, consider ca ideea principala, de baza este suficient de interesanta pentru a constitui un motiv in plus pentru a citi Vampirii Sudului.

Recomand faniilor vampirilor care nu mai au ce face, ori pur si simplu oricarei persoane care doreste o carte noua, proaspata, cu o o actiune intriganta, plina de supranatural, umor si personaje fermecatoare. Mentiunea mea este ca, volumul sase din seria Vampirii Sudului, pare a fi cel mai bun de pana acum!

vineri, 9 martie 2012

Dragoste virtuala

Coperta cartii ,,Dragoste virtuala"
de Daniel Glattauer,
editura Trei, 244 de pagini, pret 30 de lei.
Din cauza copertii, dar si a mediatizarii excesive (am dat de aceasta carte in cel putin trei revste), hotarasem sa NU cumva sa ajung sa citesc Dragoste virtuala. Ura mea nemotivata s-a transformat intr-o curiozitate atroce si n-am mai avut ce face decat sa scot cei 30 de lei din buzunar si sa incep sa citesc.

Tema acestei carti este, evident, o dragoste intretinuta in mediul virtual. Premiza este ca, in urma unei greseli de ortografie, email-ul Emmei catre revista Like ajunge la domnul Like. Soarte isi face jocul, iar intre cei doi se infripa un schimb insufletit de mesaje. Amandoi sunt trecuti de 30 de ani. Femeia este casatorita, dar pasiunea pentru sotul ei s-a stins. El de abea a iesit dintr-o relatie care s-a terminat prost. Oare ce se va intampla, mai ales ca ei decid in unamitate sa nu se intalneasca niciodata?

Scapati de termenii cotidieni si neavand nicio responsabilitate unul fata de celalalt, ori nici macar chip dupa care sa fie identificati, Emmi si Leo ajung sa-si dezvaluie sinele unui altuia. Personajele mature lasa locul unui schimb poetic de dialoguri sincere, spirituale si, uneori, amuzante.
           
Era de asteptat, ca aflandu-ne intr-un moment in care tehnologia ia amploare, sa se scrie si o poveste de dragoste legata de acest subiect. (N-ar fi oare mai interesanta o idila intre extraterestri? Sau intre roboti?)

La inceput, nici ideea nu-mi suradea, pentru ca probabilitatea unei astfel de intamplari, sa fim sinceri, este infinit de mica. Exista mai mult sanse sa dai de-un ucigas in serie in mijlocul campului decat de sufletul tau pereche pe internet. Primele cateva pagini au fost rigide, limbajul era elementar, formulele de politete au fost agonizante, iar atmosfera care sugera ca nu se stie ce se va intampla in viitor- mi s-a parut penibila. Trecand la partea buna, in timp conversatia lor devine dinamica, vesela si originala. Scriitorul a fost foarte atent in a lasa personajele sa vorbeasca pentru sine. A stiut cum sa plaseze suspansul in cercul restrans de 2-3 personaje. Sfarsitul va uimi cititorul prin finalul inevitabil, de o logica surprinzatoare.

Avand in vedere ca in ultima vreme ma afundasem atat de mult, incat ma simteam ,,inecata" in apele cartiilor cu Sookie Stackhouse, am apreciat mult aceasta ,,gura de aer" binevenita. Va recomand Dragoste virtuala, o carte pe care o veti citi numai intr-un zambet! Pun alaturi si doua alte coperti din UK si Germania.


miercuri, 7 martie 2012

Mort de-a binelea

Coperta cartii ,,Mort de-a binelea",
scrisa de Charlaine Harris, editura Leda,
382 de pagini, pret estimativ: 30 de lei
Al V-lea volum din seria Vampirii Sudului.

SUBIECT: In Bon Temps au loc o serie de crime, cei cu dubla natura fiind impuscati. Printre victime se numara si Sam, seful barului Merlotte's, dar si Calvin Norris, liderul din Hotshot. Jason, fratele lui Sookie, a devenit teriantrop, iar la Merlotte's exista un barman nou- un vampir pirat. O noua carte care implica vampiri, teriantropi, varcolaci, zane si, desigur, oameni.

Chiar daca se citesc usor, sunt captivante, iar actiunea este palpitanta, a devenit plictisitor sa scriu despre cartiile din Vampirii Sudului. Este ca si cand ai bea zilnic numai Ice Tea. Zilnic. De fiecare data ar trebui sa descri senzatia. Cititul nu mai este ca altadata, probabil pentru ca am avut in fata in ultimul timp numai carti scrise Charlaine Harris. Probabil ca dupa ce voi mai trece si prin altceva(si numai la acest gand mi se lasa gura apa) o sa-mi revina sporul si placerea de altadata. Am citit numai din curiozitate. Sincer, mi-e ciuda ca subiectul nu este mai complex, ori ca personajele raman aceasi. Totul este prea uniform.

Desigur, sunt curioasa ce o sa se intample. Sunt nerabdatoare sa aflu cum o sa mai decurga lucruirle cu Eric, daca Sookie o sa scape de Calvin si Alcide(nu ca ea ar vrea). Totusi, nu este de ajuns. Mi-as fi dorit ca aria de acoperire a acestor volume sa fie mai larga. Ce ma nemultumeste aici este ca nu sunt exceptionale. Anumite idei suna bine, dar niciodata nu sunt duse pana la capat. Sa nu mai spun de inexistenta sentimentelor, a trairilor sufletesti de orice fel.

Despre continut: pot sa zic ca Sookie nu prea-i cu nimeni aici. Se tot fastaceste pe la Calvin, Sam, Alcide, Eric si Bill, dar nu face nimic concret. Incepe sa mi se para cam proasta si ma cam enerveaza. Bill apare fugitiv, cu foarte mici implicari in actiune.

Din pacate, am fost prinsa in carlig deja, asa ca nu o sa renunt la ele numai pentru ca sunt mediocre. Am si eu placerile mele vinovate. Un lucru interesant: cel de pe coperta nu este Bill.

luni, 5 martie 2012

Moarta pentru toti

Coperta cartii ,,Moarta pentru toti",
scrisa de Charlaine Harris, de la editura
Leda; 415 pagini
Acesta este al patrulea volum al seriei Vampirii Sudului. (Am scris recenzia si la restul, asa ca, in caz ca nu ati facut-o deja, puteti vedea prima carte, a doua sau a treia.) Daca la primele trei carti diferenta intre cuvinte si imagini nu era prea mare, acum consider ca serialul True Blood s-a indepartat destul de mult de romanele Charlainei Harris.

SUBIECT: In noaptea de Revelion, Sookie Stackhouse are norocul ca, in timp ce conducea vechea sa masina, sa vada un barbat imbracat doar in blugi care alearga pe marginea soselei, ,,aparent pentru a-si salva viata". Isi da seama ca acela este Eric, seriful vampirilor din Districtului 5. O vrajitoare l-a blestemat, iar memoria ii este stearsa. Astfel, urmatorul volum din seria Vampirii Sudului va implica si mai multi vampiri, vrajitoare, varcolaci, teriantropi si chiar si zane.

Moarta pentru toti, de altfel, la fel ca si celelalte carti din Vampirii Sudului, este o cartea extrem de captivanta. Dialogurile sunt naturale, dinamice, iar cateodata pline de umor. Scenele de dragote te lasa fara suflare. Daca nu stiti care va fi actiunea si implicit deznodamantul, cu siguranta suspansul va fi punctul cheie in a va lasa pe dumneavoastra, cititor, legat de pat pana terminati cele 400 de pagini.

Limbajul folosit nu te face sa te rusinezi ca ai putut cumpara asa ceva (cum a fost la Jurnalele Vampirilor), dar nici nu este stralucitor. Putea fi scris, spus, mai mult. Mi se pare pacat ca romanele lui Charlaine Harris nu sunt la fel de complexe ca cele ale Annei Rice. Structura cartii este fragila, personajele sunt superficial definite, cele secundare sunt doar vag conturate, iar actiunea este doar de suprafata. Continutului ii lipseste o scanteie; sa nu mai pomenesc de insuficienta detaliilor.

In concluzie, Moarta pentru toti este o carte simpatica, bunicica- ,dar numai atat. Ma indoiesc ca fiorul cand lecturezi este de ajuns pentru a fi o experienta pe deplin multumitoare, care lasa ceva in urma.

duminică, 4 martie 2012

The Vow/Juramantul

Genul: Dragoste
Durata: 104 minute
Regia: Michael Sucsy
Limba: Engleza
Audienta: AP-12
In rolurile principale: Rachel McAdams, Channing Tatum, Sam Neill

Inspirat din realitate, in film se spunea povestea unei sotii care a reusit sa se reindragosteasca de sotul ei pentru a doua oara fiindca, in urma unui accident de masina, si-a pierdut memoria.

M-a plictisit un pic. Mi s-a parut absurd cum intreg filmul poate fi numai despre dragoste. Si nu despre dragoste in general, poate asta ar fi fost mai interesat, ci despre relatia un tip cu o tipa. Ok, poate nu e relevant sa spun asta pentru ca, daca alegi sa te duci la un film de dragoste, esti constient ca despre asta va fi vorba. Pe de alta parte, cred ca The Vow a avut o influenta pozitiva asupra mea, intrucat mi-a reamintit de adevaratele valori morale, mi-a trezit cheful de viata, m-a facut sa apreciez puritatea sentimentului de iubire si m-a facut sa iubesc din nou arta.

Despre distributie: chiar daca actorii nu sunt neaparat cei mai buni din bransa, mi s-a parut ca au jucat sincer, astfel incat li se putea vedea bunatatea in ochi (sper ca nu exagerez), iar in plus Rachel McAdams si Channing Tatum arata foarte dragut impreuna.

Chiar daca la modul propiu n-a fost o pelicula stralucita, povestea a fost sincera si din inima, asa ca ii dau 4 stelute din 5. *Pentru influenta pozitiva.

vineri, 2 martie 2012

Clubul Mortilor

Coperta cartii ,,Clubul Mortilor"
de Charlaine Harris, editura LEDA,
350 de pagini, pret aproximativ 30 lei
Dupa cum am mai spus, gasisem un anticariat (la Universitate) in care fiecare volum din seria Vampirii Sudului costa 10 lei. Astazi am gasit altul pe Lipscani care le da la 5 lei, iar asupra mea s-a starnit mania reducerilor. Acum am urmatoarele 4 volume. Probabil pana termin tot ce s-a publicat din aceasta serie, voi scrie numai despre acestea.

Din pacate, s-ar putea sa repet cateva idei pe care le-am mai scris anterior, iar cum momentan cartile nu se schimba prea tare, n-am ce face. Asa cum am mai spus, ma surprinde cat de repede le pot citi, cat de bine ma leaga de continut, astfel incat sunt cu totul absorbita in aceasta lume fantastica. Dar, chiar si asa, nu cred ca ar putea placea unei persoane care nu este inetersata de vampiri ori True Blood.

In Clubul Mortilor, a treia carte, Bill pleaca intr-o calatorie ,,de afaceri". Problema consta in faptul ca Bill nu se mai intoarce si exista motive ca el sa fi fost rapit. Pentru a-l gasi, Sookie se adanceste si mai tare in problemele vampirilor, intalneste varcolaci si mai multi tentriantopi.

Au fost interesante aventurile lui Sookie in Jackson, dar unele fapte raman confuze, prea putin explicate si, dupa parerea mea, in carte exista verigi lipsa care-n serial erau rezolvate. Asta m-a surprins. Desi, de obicei cartea este mai buna decat filmul, aici cred ca sta invers. Desi apreciez ca nu aflu mai mult decat vreau despre Tara sau Jason, descrierile sunt mult prea confuze, incat imi pun imaginatia la bataie.

Cam atat. Merita citite, pentru ca exista un continuu suspans inauntru, scenele Sookie-Bill/Eric sunt mai mult decat delicioase, iar pentru un impatimit al vampirlor vor fi o placere...chiar daca va fi de moment si nu va durata. Sunt bune in caz de plictiseala, asa ca, de ce nu?